3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Зоопарк Айтос в парк Славеева река

Price comment  Цена:
0.5
адрес:
Айтос
имейл:
zoo_aytos@abv.bg
телефон:
0035955822427

Зоопарк град Айтос е разположен в северната част на парк „Славеева река” и заема площ от 10 дка. Намира се в непосредствена близост до защитена зона "Трите братя". През 1968 година тогавашният кмет Борис Щерев издава указ, с който изграждането на зоопарка става част от програма на общината за благоустрояването на парк „Славеева река”. По онова време за построяването на съоръжението, което радва не само децата и днес, са участвали и помагали местните хора. С общи усилия зоопаркът посрещнал първите си обитатели година по-късно като в дух с всеобщите повели за труд към прогрес, всяко предприятие или учебно заведение трябвало да има отряд, който да отговаря за определен тип дейности. На 1 юни 1969 година зоопаркът е окончателно изграден и открит по случай Деня на детето.

Зоопаркът е единствен за региона около Бургас и е едно от най-привлекателните места, който със своите екзотични представители, радва деца и възрастни. Заедно с етнографския комплекс „Генгер”, централната алея на лесопарка достигаща до язовир, който е подходящ за любителски и състезателен риболов, местността „Казаните”, природната забележителност – скалното образование „Трите братя”, ресторант „Колизеум” с паркинг с повече от 50 места за коли, стена за алпинисти, закрито стрелбище, което функционира и е отлична база за провеждане на спортни игри и състезания, изкуствено езеро и намираща се до него детска площадка с обновени композиционни елементи, обособяват красивият айтоски парк „Славеева река”. Зоопаркът е собственост на Община Айтос. От създаването си, функционирането му е дейност, финансирана от Общината. Към момента в Зоопарка се отглеждат около 200 бр. животни от 29 вида, включително птици. Най- атрактивните са кафява мечка, щрауси, лами, пони, елен-лопатар, муфлони, миещо мече, маймуни, голямо разнообразие на гълъби, мандаринки, фазани и пауни. Понастоящем Зоопарка се обслужва от 12 души персонал, ветеринарен лекар и биолог.

Зоопарк град Айтос има въведена такса вход от 1лв. за деца над 7г. и възрастни, като децата до 7г. трябва задължително да са с придружител. Работно време-всеки ден от 10.00 до 19.30ч. На територията на зоопарка се провеждат образователна и възпитателна дейности. Периодично се изнасят беседи пред ученици от училищата на територията на Зоопарка и в заседателната зала на общината. Ако групата иска беседа с информация за отглеждането на животните в Зоопарка, трябва предварително да уведоми Управителя на Зоопарка на посочения по- долу телефон, за деня и часа на посещението. Беседата е безплатна. Всеки, който иска да осинови животно от Зоопарка и да полага грижи за него, може да се обърне към ръководството на Зоопарка за подробна информация. Зоопарка приема дарения във вид на храна за животните или средства за отглеждането им. От община Айтос пък ще продължат да развиват зоопарка с проекти за финансиране по европейски програми, за да може постоянно да се подобряват както качеството на живот на животинските обитатели, така и инфраструктурата на зоопарка. Несъмнено посещението в зоопарка е едно наистина вълнуващо преживяване както за малки, така и за големи. А близостта с животните възпитава у децата любов към тях.

  • Паркове

Работно време: 10:00 до 19:30

Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 1 Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 2 Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 3 Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 4 Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 5 Айтос - Забележителност Зоопарк Айтос в парк Славеева река - Снимка 6