3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Балтата

Price comment  Цена:
адрес:
Албена
имейл:
телефон:

Плаж Балтата е разположен в съседство с едноименния резерват, на дългата пясъчна ивица, която свързва курортния комплекс “Албена” (на север) и село Кранево (на юг). Плажът е чист, покрит с фин, златист пясък. Морето тук е спокойно и сравнително плитко, с кристална вода и полегато дъно. Достъпът е много лесен, тъй като до плажа достига крайбрежен път, тръгващ от южния край на комплекса “Албена”. Трябва да имате предвид, че тук идват предимно нудисти, но това не означава, че ивицата не се посещава и от съвсем обикновени хора, дори от семейства с деца.

Макар и да е близо до едни от най-големите курорти по северното ни Черноморие, Балтата е сравнително спокоен плаж, на който почти винаги можете да си намерите уединено местенце, където да събирате тен, докато се наслаждавате на красивата природа в околността. А тя наистина е забележителна.

Резерват “Балтата” е създаден пред повече от тридесет и пет години с цел да запази най-северно разположената лонгозна гора в България. Обхваща устието на извиращата от Франгенското плато река Батова и непосредствената му околност. На мястото, на което тя се влива в Черно море, се образува изключително богат на растително и животинско разнообразие лиман.

Особено впечатляващо е видовото многообразие на птичето царство. Тук гнездят или спират за храна и почивка по време на сезонните си миграции стотици видове птици, голяма част от които редки и защитени. За нещастие усиленото застрояване (“Балтата” се намира непосредствено до ”Албена“) унищожава редица местообитания и застрашава крехкото биологично равновесие в района.

  • Плажове
Албена - Забележителност Плаж Балтата - Снимка 1 Албена - Забележителност Плаж Балтата - Снимка 2 Албена - Забележителност Плаж Балтата - Снимка 3 Албена - Забележителност Плаж Балтата - Снимка 4