3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Аневско кале

Price comment  Цена:
адрес:
Анево
имейл:
телефон:
0035931346003

Аневското кале, наричана още Копсис, функционира близо два века, но за това кратко време успява да си спечели достойно място в българската история и литература. Крепостта е построена по време на Второто българско царство, а през XIV в. животът в нея опустява.

В наши дни Аневското кале е може би най-запазената крепост, ако говорим за автентичност на вида й. Причината за това вероятно се крие в сравнително трудната достъпност до крепостта. Величествената твърдина, овековечена в пътепис на Патриарха на българската литература, Иван Вазов, призовава всеки, който види отдалеч каменните зидове, да се поинтересува. Само малко туристи обаче са имали честта и смелостта да я разгледат обстойно и отблизо. Причината е съвсем обикновена – Аневското кале е разположено върху склон и е заобиколено от буйна девствена природа. До крепостта никога не е прокарван асфалтиран път, а пътните табели не водят туристите директно към нея. Единствено с поглед, насочен към крепостта, ще успеете да я достигнете. Изкачването ще ви коства 2 часа, но наградата си заслужава. От Аневското кале се отваря неописуема гледка към Сопот, Карлово и природата на Стара планина, а тук-таме делтапланеристи създават усещане за спокойствие и идилия.

Важен момент от историята на крепостта е фактът, че за известно време тя се превръща в столица на владенията на братята Смилец, Войсил и Радослав. Като един от братята – Смилец, дори успява да се възкачи на престола на българските царе и царува през периода 1292 - 1298 г.

Какво представлява Аневското кале? Археологическите разкопки в района започват едва през 1983 г. Учените откриват, че там е е съществувал манастирски комплекс, изграден върху останките на по-стара обител. Имало е също така и няколко по-малки църкви и жилищни постройки. Главният вход на Аневското кале се намира на южната страна на укреплението, а централната цитадела е била пригодена за самостоятелна отбрана.

Ако предприемете предизвикателството Аневско кале, задължително отделете време и за градове с богата история като Сопот, Карлово, Калофер и Казанлък – съвременни китни градчета, които носят духа на своите велики личности – Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски и много, много други.

Анево - Забележителност Аневско кале - Снимка 1 Анево - Забележителност Аневско кале - Снимка 2