3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Кръстците

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

Легедна свързва наименованието на върха с Крали Марко. Именно там били кръстците на житото му. Висок 2035 метра, връх Кръстците е част от прехода „Ком — Емине“ – това е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Дължината на маршрута „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижим за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни. Връх Кръстците се намира по билния маршрут хижа Добрила – връх Ботев, който се движи по вододелното било на Троянска и Калоферска планина. При хубаво време и добра видимост от върха се откриват красиви и неповторими гледки към Северна и Южна България.

Скалистият ръб Кръстците представлява внушителен каменен гребен с алпийски профил в Стара планина. Намира се източно от връх Голям Купен (2169 м), в подножието на който се намира единственото високопланинско езеро в Стара Планина - Локвата. Кръстците представлява тесен, силно насечен ръб с различни по големина скални жандарми. Северните склонове на Кръстците са стръмни, труднодостъпни, прорязани от няколко потока даващи началото на река Дебелешница. При връх Голям Кръстец, в северна посока, се отделя непристъпният страничен рид Гребена. На юг Кръстците, макар и стръмни, са по-лесно достъпни.

Когато изкачвате връх Кръстците трябва да бъдете много внимателни, тъй като маркировката на места е в много лошо състояние. По билото на Кръстците е прокарана тясна, маркирана пътека, която отчасти подсича, отчасти изкачва отделните жандарми. Тя обаче лесно може да бъде изгубена. Преминаването по ръба трябва да става много внимателно, особено в района на връх Голям Кръстец. Зимният траверс е възможен само при значителна физическа подготовка и използване на алпийска техника.

Ако предприемете изкачване от запад, ще се движите през скален терен и тревисти туфи, вдясно и южно пътеката ви ще подсече връх Малък Кръстец и пак стръмно, през хвойнови храсти ще достигнете до тесен процеп в скалите, билото се заобикаля от север по маркирана, но едва очертана пътека в района на връх Голям Кръстец. От западния склон на този остър връх, пътеката се разширява и продължава към причудливия връх Костенурката (2034 м).

Връх Кръстците не се препоръчва за използване през зимата, защото е лавиноопасен. За алпинистите представлява траверс от ІV б категория на трудност.

  • Върхове
Априлци - Забележителност Връх Кръстците - Снимка 1 Априлци - Забележителност Връх Кръстците - Снимка 2 Априлци - Забележителност Връх Кръстците - Снимка 3