3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Марагидик

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
apriltsi1976@abv.bg
телефон:
0035969582222

Връх Русалка, както още е известен Марагидик, се намира на скромните 1889 м надморска височина в Стара планина. Това обаче в никакъв случай не го прави по-малко привлекателен за любителите на планинските красота и въздух. За върха битуват поне четири легенди. Всички те са свързани с произхода на наименованието му. Според първата, сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара, се изкачила на този връх, за да види за последен път родината си от високо. Обречена да стане част от харема на султан Мурад, по лицето на младото момиче потекли бистри сълзи, които дали началото на р. Тъжа. Друго предание, свързва наименованието Мара гидин, със смъртта на Мара – сестрата на възпения в народното творчество Крали Марко. Рамо до рамо с брат си тя бранела българските земи от турските нашественици. Другите две легенди също са свързани с трагичен край. Според едната, за да избегне поругаване от поробителите, смела българка се хвърлила от скалите, а според другата – хубава и капризна мома на име Мара дала дума да се омъжи за онзи момък, който я качи на ръце на челото на стръмния връх. Намерил се такъв юнак, качил момата на върха, но намерил смъртта си от изтощение.

Разположен над Априлци, до връх Марагидик водят няколко маршрута. „Пенсионерският”, както го наричан някои, започва от квартал Острец, през махала Боевци по Острешка река до местността Христова стружна. Оттам по добре маркирана пътека се върви пеша в продължение на 2 часа. Стига се до билото на Стара планина и хижа Тъжа, от която през местността Табите до върха се стига за около 2 часа не много трудно изкачване по полегатия южен склон на върха.

Ако търсите предизвикателство, попитайте местните за стръмната пътека по североизточния склон. Този маршрут ще ви отнеме около 4 часа ходене пеша. Той започва от махала Маришница или от кв. Острец след разклона в махала Боевци и пътя по поречието на река Рибна и преминава през местността Бунаря. Там ще видите паметник на четата на Цанко Дюстабанов и ще можете да отпиете от извора с кристално чиста ледена вода. След извора се

минава северно от връхната скала, която накрая се изкачва по малко и стръмно скалисто ръбче.

Трети маршрут ви извежда през местността Турски рът. От кв. Видима се стига до ВЕЦ Видима, където се тръгва успоредно на Пръскалска река. След около час се достига пътеката, която е обозначена и извежда до седловината Кънчовото, откъдето върхът се изкачва лесно пак по полегатия южен склон.

  • Върхове
Априлци - Забележителност Връх Марагидик - Снимка 1 Априлци - Забележителност Връх Марагидик - Снимка 2 Априлци - Забележителност Връх Марагидик - Снимка 3 Априлци - Забележителност Връх Марагидик - Снимка 4