3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Мануилите – Интервю с ...

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци, квартал Зла река
имейл:
remark@interbgc.com
телефон:
0035969582113

Твърде необичаен, но любопитен и поучителен лайтмотив са избрали в старопланинския град Априлци за една от екопътеките в землището му. Самото наименование на маршрута „Мануилите – Интервю с членестоногите” предизвиква интереса на хората и то с пълно право.

Основната цел, която са си поставили създателите на трасето, е може би фундаменталната задача на съвремието ни – да накарат посетителите на региона си и разбира се местните жители да забавят ритъма и да се вгледат в малките неща, които ни заобикалят.

С много добро настроение и конкретни примери, специално обучените екскурзоводи ще запознаят туристите с живота и многообразието на насекомите, с изумителните им качества и незаменимата роля, която те играят в запазването на крехкия баланс, поддържащ живота на Земята такъв, какъвто го познаваме. Ще бъдат зададени много въпроси: Благодарихте ли на членестоногите днес?; Защо трябва да обръщаме внимание на бръмбарите, паяците и другите членестоноги, които се стрелкат из домовете ни?; Наистина ли живеем в Ерата на насекомите?

Отговорите на тези и много други въпроси ще намерят природолюбителите, които изминат приятното и сравнително късо трасе на екопътека „Мануилите – Интервю с членестоногите”.

Редица информационни табели ни представят малко известни, но много любопитни и респектиращи факти за насекомите и другите членестоноги. Ще бъдете провокирани да се наведете и да се огледате за бръмбари, мравки, паяци и други почти незабележими във все по-стерилния ни съвременен живот.

Само за няколко минути ще останете изненадани колко много живот има буквално на една длан място в гората и по поляните. Ще се учудите и колко сложно устроен живот имат тези животинки, които традиционно приемаме като изключително примитивни. За да провокираме вниманието ви, нека споменем само два факта: известни са над един милион и половина вида членестоноги, а ежегодно биват откривани още над хиляда нови. Впечатляващо, нали?

Ако за момент оставим членестоногите настрана, махала Мануилово е част от квартал „Острец” на град Априлци. Намира се извън рамките на населеното място и преходът до нея е особено живописен, макар да е сравнително кратък и с не особено висока трудност. Трасето е едновременно близко разположено до цивилизацията, преминаващо през природни забележителности и образователно. Идеално място, за да заведете децата си, нали?

  • Екопътека
Априлци - Забележителност Екопътека Мануилите – Интервю с членестоногите - Снимка 1 Априлци - Забележителност Екопътека Мануилите – Интервю с членестоногите - Снимка 2 Априлци - Забележителност Екопътека Мануилите – Интервю с членестоногите - Снимка 3 Априлци - Забележителност Екопътека Мануилите – Интервю с членестоногите - Снимка 4 Априлци - Забележителност Екопътека Мануилите – Интервю с членестоногите - Снимка 5