3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека По пътя на балканджиите

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци, квартал Зла река
имейл:
remark@interbgc.com
телефон:
0035969582113

Трасето на екопътека „По пътя на балканджиите” минава през района Стоките на Национален парк „Централен Балкан”. Основната цел, която са си поставили създателите му, е да дадат възможност на туристите да придобият реална представа за дълбоката връзка, която е съществувала и съществува между балканджиите и планината.

Началната точка на екопътеката е край Априлци, при мястото, на което Турски дол се влива в Пръскалска река (840 метра надморска височина). Преходът е с дължина малко по-малко от десет километра, а продължителността му е 6 часа. Най-високата точка по маршрута се намира на 1372 метра надморска височина, което означава, че денивелацията е сравнително сериозна (повече от 500 метра).

Въпреки това преходът се радва на голям интререс от страна на туристите, защото преминава през едни от най-красивите и живописни територии на Националния парк. Същевременно лоното на Стара планина от векове се приема като символ на българщината, традициите и родолюбието. Маршрутът „По пътя на балканджиите” ни запознава и с традиционния бит и култура на обитателите на планината, особеностите на характера и светогледа им, техните навици и предпочитания.

Екопътеката върви през местността Турски рът, като стръмно се изкачва до най-високата точка на трасето – красива билна поляна, от която се откриват едни от най-забележителните панорами в целия Централен Балкан. Именно тук можете да научите редица легенди за върховете и местностите, които ви заобикалят. Много от тях са свързано с митичния образ на Крали Марко.

Едно от най-любопитните предания твърди, че юнакът живял на връх Ботев (Юмрукчал), а престолът му бил на скалистия Юмрука (Малкия Юмрук). В равните места около Ботев и Дьозчал той имал ниви, които засявал с жито. След жътва струпвал снопите на двата връха Малък и Голям Кръстец, за да се сушат. На Големия и Малкия Купен пък Крали Марко кладял снопите, след което вършеел на Маркови хармани в югозападното подножие на връх Амбарица. Минали дълги години и изведнъж снопите, житото, сламата, тронът се вкаменили и така се образували едни от най-емблематичните върхове в Централния Балкан.

По цялото трасе на „По пътя на балканджиите” можете да се запознаете с невероятно богатата флора и фауна на региона. Под преплетените корони на могъщите дървета се приютяват редки горски растения, билки и гъби. Поляните са отрупани с лековити билки. Защитената територия на Централен Балкан е царство и на редица красиви и редки планински обитатели – благороден елен, планинска коза, вълк, мечка и др.

  • Екопътека
Априлци - Забележителност Екопътека По пътя на балканджиите - Снимка 1 Априлци - Забележителност Екопътека По пътя на балканджиите - Снимка 2 Априлци - Забележителност Екопътека По пътя на балканджиите - Снимка 3 Априлци - Забележителност Екопътека По пътя на балканджиите - Снимка 4 Априлци - Забележителност Екопътека По пътя на балканджиите - Снимка 5