3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Плевен – връх Жълте...

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
телефон:
0035969583249

Маршрутът от хижа „Плевен” през местността Поленици, връх Жълтец и местността Пещта има кръгово трасе и се връща в изходната си точка. Той минава през едни от най-забележителните места по северното било на Централна Стара планина и предлага изобилие от красиви гледки и силни емоции сред суровата природа. Преходът е доста труден и минава през опасни участъци. Ако не сте сигурни във възможностите си, за предпочитане е да се обърнете към Туристическото бюро в град Априлци, откъдето осигуряват превоз до хижа „Плевен” и опитен планински водач за групите, желаещи да предприемат прехода.

От хижа „Плевен” (разположена в местността Бъзов дял на северните склонове на Централна Стара планина, 1504 метра надморска височина), маршрутът поема в западна посока по добре утъпканата и маркирана в жълто и бяло пътека, водеща към хижа „Яворова лъка”. Върви се основно през открити високопланински пасбища и след около два часа се стига до местностите Големи и Малки Поленици, откъдето се маршрутът се отклонява по маркировката за хижа „Амбарица”.

Трасето води в посока юг-югоизток, покрай скалния феномен Маркови откоси, като след сериозно и продължително изкачване по западния ръб на Жълтец, наречен Брустовете заради специфичните скални образувания, с които е покрит, излиза на главното старопланинско било. Макар и не особено познат на „широката публика” връх Жълтец (2227 м) е един от най-труднодостижимите в Централна Стара планина, а също така при хубаво време предлага зашеметяващи гледки към Северна (Предбалкана и Дунавската равнина), Южна (Подбалканската котловина и Подбалкана) България и старопланинското било в западна (до връх Левски) и източна (до първенеца Ботев). През зимата и до късна пролет върхът е изключително лавиноопасен, така че не е препоръчително да се изкачва.

От Жълтец за връщане в хижа „Плевен” се използва пътека, водеща в североизточна посока, която преминава през лавинни улеи и излиза на маркираното трасе в местността Пещта. Оттук до хижата се стига за около час и половина с нормален ход.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Априлци - Забележителност Маршрут Хижа Плевен – връх Жълтец – хижа Плевен - Снимка 1 Априлци - Забележителност Маршрут Хижа Плевен – връх Жълтец – хижа Плевен - Снимка 2 Априлци - Забележителност Маршрут Хижа Плевен – връх Жълтец – хижа Плевен - Снимка 3