3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут хижа Яворова лъка – хижа...

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
телефон:

Преходът от хижа „Яворова лъка” до хижа „Плевен” е сравнително дълъг и се изминава за около 5-6 часа, но е отлично маркиран и представлява голям интерес за любителите на централната част на Стара планина. Маршрутът минава през разнообразно трасе, представяйки пред туристите голяма част от красотата на този впечатляващ район.

Хижа „Яворова лъка” е разположена в Троянския дял на Стара планина, на мястото, на което река Малка Крайовица се влива в Крайовица. Надморската й височина е само 714 метра, но пейзажът е впечатляващ. Сградата има капацитет от 30 места, обособени са салон за спортни игри, туристическа столова, бюфет, спортна площадка. Най-удобният изходен пункт за хижата е село Черни Осъм (община Троян, област Ловеч), откъдето се стига по девет километрово шосе или по пряк туристически маршрут (за около два часа).

От хижата се тръгва по черен път, но след само около 350 метра се достига до разклонение, от което се продължава вляво. Следва около час и половина преход през горски масиви и поляни, докато се достигне до няколко запустели постройки, разположени в местността Бряза. Оттук започва на места доста стръмно изкачване в източна посока, което е изпитание за силите и на най-издръжливите, тъй като продължава около два часа и половина. Изградени са няколко къта за отдих и почивка.

Най-накрая пътеката излиза на просторни ливади, известни като Новоселски поленици. Маршрутът върви през тях около час, след което започва кратко спускане към коритото на поточе, водещо началото си от подножието на връх Жълтец (2227 метра надморска височина). После трасето навлиза в хубава букова гора и след приблизително още един час достига до крайната си точка.

Хижа „Плевен” се намира на 1504 метра надморска височина в подножието на главното старопланинско било в района на връх Млечния чал. Тя е една от най-големите в цяла България (180 места, разпределени в две сгради) и е сред най-популярните изходни точки за изкачване на първенеца на Балкана връх Ботев (2376 м).

Преходът между хижите „Яворова лъка” и „Плевен” е отлично предизвикателство за не толкова опитни планинари, желаещи да подобрят физическата си форма. Изобилстващ от красиви гледки и достатъчно добре маркиран, за да не позволява да се загубим, той все пак е едно сериозно предизвикателство пред кондицията на всеки нормален човек. Не се препоръчва за преходи извън топлия и сух сезон поради внезапните промени на метеорологичната обстановка в района.

  • Маршрути
  • Хижи
Априлци - Забележителност Маршрут хижа Яворова лъка – хижа Плевен - Снимка 1 Априлци - Забележителност Маршрут хижа Яворова лъка – хижа Плевен - Снимка 2 Априлци - Забележителност Маршрут хижа Яворова лъка – хижа Плевен - Снимка 3