3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Новоселски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци
имейл:
телефон:

Новоселският манастир “Св. Троица” е свързан с важно събитие в българската история. През 1876 година светата обител застава в центъра на Новоселската република. Извоюваната свобода била платена с много кръв, пожари и разрушения. Републиката просъществува само 9 дни, като през този кратък период манастирът е подложен на ожесточени нападения от османските власти. Свещеникът Георги Христов и няколко монахини го отбраняват, но биват убити, а манастирът — опожарен. Днес още личат дупките от куршумите по вратата. Изпепелени са и град Априлци и тогавашните села Видима, Острец, Ново село и Зла река. И до днес в параклиса зад черквата в манастира, който е превърнат в малък музей, са запазени костите на убитите.

В наши дни светата обител, разположена в центъра на квартал Ново Село, град Априлци, е действащ девически български православен манастир и принадлежи на Троянска духовна околия на Ловчанската епархия. Комплексът включва малка черква и параклис, намиращ се в двора на обителта. Храмовият му празник е на Петдесетница. В момента параклисът в Новоселския манастир е превърнат в музеен кът на освободителната борба. В него са изложени множество доказателства за родолюбивия дух на новоселци. Там може да се види и портрет на Цвятко Стефанов Златев, деен член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който подпомогнал избягалите новоселци след погрома на въстанието.

Любопитен факт в историята на манастира е, че е създаден през 1830 година като семеен и под покрива му са живяли около 40 монахини от региона. През 1831 г. тук е донесено първото печатно издание от светата Рилска обител. След Освобождението със средствата на родолюбиви православни българи светата обител заживява нов живот.

Понястоящем Новоселският манастир няма постоянни стопани. Гостите му обаче могат да останат в него за пренощуване, стига да има свободно място в бившите килии на монахините.

Вратите на обителта са постоянно отворени от 9 до 18 ч.

Светата обител е притегателно място за жителите в региона. Често гражданите на Априлци си правят пикници на поляните около манастира. Организират се и музикални прояви. При организирани поводи идва и свещеник.

Новоселският манастир “Св. Троица” се намира на няколко минути пеш от центъра на квартал Ново село на гр. Априлци (понастоящем спирката на авотобусите от София), като до него води и асфалтов път.

  • Манастири

Работно време: 09:00 до 18:00

Априлци - Забележителност Новоселски манастир - Снимка 1 Априлци - Забележителност Новоселски манастир - Снимка 2 Априлци - Забележителност Новоселски манастир - Снимка 3