3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Петканови водопади и Пенчовско п...

Price comment  Цена:
адрес:
Априлци, хижа Тъжа
имейл:
телефон:

В централният район на Балканите, в близост до хижа Тъжа, се намират два прекрасни обекта – Петкановски водопади и Пенчовско пръскало. Живописни но трудно достъпни, те са олицетворение на място, съдържащото дивата, сурова красота на Балканите.

Ориентировъчен маршрут е да се започне от хижа Тъжа, като се тръгва без определена пътека в посока Юг. Местните с удоволствие биха упътили всеки турист до връх Малка Козя стена, който е в тази посока, до който трябва да се стигне. Той е надвиснал над долината на Тъжанска река от запад и предлага добра гледка към околните пейзажи.

От там се продължава на Юг докато се стигне Пенчовската река. Прагът на Пенчовският водопад се заобикаля от дясно и предстои не особено трудно слизане до малка горичка, където е и самият водопад. Пенчовската река е сравнително пълноводна през цялата година, но както с повечето Старопланински водопади, най-доброто време за посещение е Юни.

Петканови водопади, известни още и като Петканови пръскала, са скална каскада, която се намира по-напред, на втория десен приток на Тъжанска река. Местността става още по-сурова и скалиста, което прави пътят до някои от водопадите много труден, а и пътека липсва на много места. Продължава се без да се хваща специална пътека – все на Юг - като се пресече вторият десен приток на Тъжанската река. Той няма официално име – след него се стига до Петкановите водопади.

  • Маршрути
  • Водопади
Априлци - Забележителност Петканови водопади и Пенчовско пръскало - Снимка 1 Априлци - Забележителност Петканови водопади и Пенчовско пръскало - Снимка 2 Априлци - Забележителност Петканови водопади и Пенчовско пръскало - Снимка 3 Априлци - Забележителност Петканови водопади и Пенчовско пръскало - Снимка 4