3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Зора

Price comment  Цена:
7.00
адрес:
Априлци
имейл:
телефон:
00359882966309

Хижа Зора се намира в квартала със същото име на планинското градче Априлци. Сградата и е триетажна, с капацитет да побере двадесет и седем души. Почти всички стаи разполагат със самостоятелен санитарен възел и тоалетна, но има по две общи за първия и втория етаж. Водоснабдена и електрифицирана, сградата се отоплява на парно през студените дни.

На разположение на туристите са кафе – аперитив и бюфет. До хижата се стига по път в добро състояние, а самата тя има и паркинг. Всеки посетил Зора може да я използва като отправна точка за множество забележителности в района. Интересен обект е архитектурно – етнографският музей в града, както и дом – паметника на Новоселското въстание от 1876 година и храм – паметникът „Свети Георги“.

За тези, които обичат гората има множество пътеки – Априлци е разположен почти в планината и красотите и са на една ръка разстояние. До хижа Видима може да се стигне по седем километра асфалтов път – в града има табелки, продават се карти, а и местните са отзивчиви и биха упътили всеки объркал се.

Предпочитана дестинация е пътят до хижа Плевен. Кара се дванадесет километра по асфалтов път до водохващането на ВЕЦ „Видима“ и след това се хваща по маркирана пътека. Тя започва от пътя нагоре по билото на планината, виейки се между старинните дървета. Винаги е добре поддържана – паднали дървета се отстраняват или имат издълбани стъпалца в тях. Има и лифт, който може да вдигне багажа на пътниците до хижата.

Водохващането на ВЕЦ „Видима“ може да служи за отправна точка, в района има много красиви места и забележителности, които могат да бъдат открити от по-авантюристичните туристи. Множество малки пътечки започват от там, доста от тях водещи до места със забравени имена. В местността има пещери, китни полянки, места за отдих и каменни огнища до коритото на реката.

  • Хижи
Априлци - Забележителност Хижа Зора - Снимка 1 Априлци - Забележителност Хижа Зора - Снимка 2 Априлци - Забележителност Хижа Зора - Снимка 3