3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Тъжа

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Априлци
имейл:
телефон:
00359896688552

Хижа Тъжа се намира югоизточно от връх Русалка и представлява голяма, двуетажна сграда с капацитет да приюти до сто души. Санитарните възли, умивалните и баните са вътрешни, а самата сграда е водоснабдена и електрифицирана от агрегат. Отоплението през студените дни е на печки с твърдо гориво. На разположение на туристите са кухня и столова.

До хижата може да се стигне за шест часа преход от село Тъжа или ог Калофер за почти същото време. Най-близо е Априлци, от чиито квартал Острец се стига за три часа по маркирана пътека.

В съседство се намира връх Ботев. До него води маркирана пътека, а целият преход отнема около три часа и половина. Хижа Мандрата е в непосредствена близост – само осемстотин метра. Хижа Триглав е на два часа път, а Мазалат – на три часа и половина. Хижа Русалка, също като върха, се намира на три часа път, а хижа Соколна – на цели седем.

През връх Ботев може да се достигне и хижа Рай за пет часа и половина, а заслон Голям Кадемлия е на четири. На час и половина от връх Русалка пък е красивият Кадемлийски водопад.

Резервациите за хижа "Тъжа" се приемат в ТД "Приста"- Русе на телефон 0896 688 552 и стационарен 082/82 02 72.

  • Хижи
Априлци - Забележителност Хижа Тъжа - Снимка 1 Априлци - Забележителност Хижа Тъжа - Снимка 2