3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Арбанашка Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Арбанаси
имейл:
tic@velikoturnovo.info
телефон:
003596220148

Арбанашката пещера се намира на около 200 м. източно, по средата на асфалтовия път между селата Арбанаси и Шереметя. Мястото е ясно изразена падина, която е водосбор от понорен тип на Арбанашкото плато. Въртопът е голям, а дъното често е затлачено с нападали изгнили клони.

Поради тази причина е много опасно да се влиза в дупката при прогнози за дъжд. Особено опасен би бил проливен дъжд, защото в гърлото на пещерата ще се концентрират изведнъж големи маси вода.

В пещерата се препоръчва влизане с допълнителни протектори за коленете и лактите и в сухо време с осигуровка от повърхността.

Началото на Арбанашката пещера е кръгъл тунел с лек наклон надолу, висок като за патешко ходене. В дясно след края на тунела се намира тесняк с продължение. Ако се подмине пещерата се разширява, продъжава още малко, разклонява се и свършва.

Тесняка към продължението на пещерата се намира покрай едно кално свлачище, близо до края на кръглия тунел в дясно на влизане. Нисък отвор и продълговата кална локва, в която трябва да се пропълзи са входът към продължението. Следват тесняци, излизащи към голяма зала с едри камъни, на един от коити има много скелети на прилепи. Следва движение през нагъната цепнатина с рекичка в ниското, която не пресъхва никога. На места движението е на 3 - 4 - 6 м. над водата с крака и ръце опрени в двете стени на цепнатината. Следва разширяване и кален хълм за изкачване. В края на правата има завой с уютно местенце като бар, и едри парчета фина червена глина като парчета от буци сирене. След завоя вече се върви съвсем близо до водата и се стига до кален насип. Говори се за огромна зала по-навътре.

До момента е стигнато до около 1000-1200м навътре след преминаване на 3 тесняка на разстояние 20-25 метра един от друг.

Глава на праисторически бизон на около 150 хил. години откриха спелеолози в Арбанашката пещера край Велико Търново. Подобна находка е първа по рода си в България, съобщи секретарят на Туристическото дружество “Академик” Евгени Коев. Ценната вкаменелост бе намерена по време на първата национална спелеологическа експедиция, проведена в региона. Арбанашката пещера е сравнително млада и в нея няма образувани сталактити и сталагмити. По стените на галериите има отпечатани праисторически миди и охльови.

6 неизвестни пещери откриха спелеолозите по време на проучванията в района на Арбанашкото и Беляковското плато. Общият брой на проучените пещери около старата столица вече е 44.

Арбанашката пещера представлява интерес само за хора, които се занимават професионално със спелеология.

  • Пещери
Арбанаси - Забележителност Арбанашка Пещера - Снимка 1 Арбанаси - Забележителност Арбанашка Пещера - Снимка 2 Арбанаси - Забележителност Арбанашка Пещера - Снимка 3