3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Аладаг

Price comment  Цена:
адрес:
Ардино
имейл:
телефон:

Аладаг е планински връх, който се намира в Източните Родопи, България. Издига се на 1241 м н.в. и е най-високата точка на планинския масив Жълти рид. Този масив е известен сред околното население с името Аллах-даг (Божа планина). Местна легенда разказва, че по време на турското нашествие в Родопите, на Аллах-даг османците получават заповед да спрат с клането и да започнат помохамеданчването.

По склоновете на връх Аладаг е разположено село Гърнати. Не напразно казват, че Родопите са магическо място. На всичко това може да се насладите и да видите в китното родопско село Гърнати. Намира в източната част на Западните Родопи. То е второ по големина в община Неделино и се намира на 17 км от Неделино. Района е планински, с характерна борова гора, стигаща до малката лъкатушеща Мъзълска река. На самата рекичка има изградени няколко моста, някои от които са се превърнали в символ на селото. Климатът в Гърнати е много мек, със средно студена зима и с топло лято, въпреки че е разположено на 1185 м н.в.През лятото гъстите дъбови и борови гори около селото осигуряват прохладни нощи. Птичите песни са незабравими през пролетта, както и багрите на дърветата през есента.

Селото е разположено сред девствени иглолистни гори и е много живописно със своите старинни каменни и новоизградени къщи, съхранили белезите на традиционната родопска архитектура. Местното население е запазило през вековете характерният говор, песните и обичаите си, които оставят трайни впечатления сред гостите и туристите, посещаващи населеното място.

Доказателство, че селото е населявано от християнско население е името,което използват за връх Аладаг в Гърнати-"Костадин". Носи се легенда,че Костадин и Елена, на която е кръстена село Еленка, са били брат и сестра, които били ненадминати певци. Но не щеш ли Елена се разболява от тогава върлуващата епидемия на чума и един ден докато беряла тютюн в местността "Черешкана" умира. Костадин не могъл да прежали смъртта на сестра си и отишъл да живее на най-високата част на връх Аладаг, където си сковал колиба. Той също не живял дълго, но дните преди да си отиде от този свят пеел следната песен: "Сестрице милна и драчка, ти ми в земя отиде, и я ще скоро да дойдам, ала и на сав дюння да сме и на другана, пак ше да са видваме, ти на Черешкана, я на Аладаг, кърши ша са погляваме и ше си отпяваме".

  • Върхове
Ардино - Забележителност Връх Аладаг - Снимка 1 Ардино - Забележителност Връх Аладаг - Снимка 2 Ардино - Забележителност Връх Аладаг - Снимка 3 Ардино - Забележителност Връх Аладаг - Снимка 4 Ардино - Забележителност Връх Аладаг - Снимка 5