3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Белите брези - Дяво...

Price comment  Цена:
адрес:
Ардино
имейл:
tic_ardino@yahoo.com
телефон:
0035936513619

Изходната точка на този живописен маршрут в Източните Родопи е курортният комплекс “Белите брези”, разположен в близост до град Ардино, на главния път между областните центрове Смолян и Кърджали. Състои се от двадесетина почивни станции и хижи с общ капацитет 250 места. Намира се на територията на едноименния резерват, създаден, за да опази единствената естествена брезова гора в Родопите. Изследванията и практиката показват, че въздухът в района на курортния комплекс е много полезен, особено при заболявания на белите дробове и алергии. Неслучайно Министерството на здравеопазването е обявило “Белите брези” за Курорт с национално значение.

От едноименната хижа се тръгва по стар черен път, който води до град Ардино. Той е отлично разпознаваем, така че няма никаква опасност от изгубване. Преходът до града отнема около час, като се върви през красивите меки хълмове на Източните Родопи. Оттук маршрутът продължава по асфалтовия път за село Дядовци, което се намира на 6 километра в северна посока. Характерно с красивата си природа и забележителната каменна архитектура, в момента Дядовци е едно от многобройните български села, които остават с все по-малко население и сякаш са обречени да се обезлюдят напълно.

От Дядовци трасето ни продължава по пътя, водещ за съседното село Кроячево. Именно тук, над река Арда, се намира едно от най-популярните инфраструктурни съоръжения от османската епоха, запазени на територията на България - Дяволският мост. Разположен на десетина километра северозападно от град Ардино, той се намира на 420 метра надморска височина, в живописен пролом, чийто отвесни скални стени достигат до неколкостотин метра височина.

Дяволският мост е построен в началото на XVI век, по времето на султан Селим I (1512 - 1520 година), и представлява част от пътя, свързващ Горнотракийската низина с Бяло и Егейско море. Издигнат е на мястото на стар римски мост. Обявен за паметник на културата, той има внушителната дължина от 56 метра. Широк е три метра и половина, има три свода, като централния е висок 12 метра. Ако изключим нисък каменен корниз (12 сантиметра), мостът няма парапет, което е напълно нормално за епохата, в която е строен.

В близост до него наскоро са изградени кътове за отдих, заслони и места за пикник. Пътят от Ардино дотук е асфалтиран. Дяволският мост е една от най-посещаваните туристически дестинации на Източните Родопи.

  • Маршрути
  • Хижи
Ардино - Забележителност Маршрут Хижа Белите брези - Дяволския мост - Снимка 1 Ардино - Забележителност Маршрут Хижа Белите брези - Дяволския мост - Снимка 2 Ардино - Забележителност Маршрут Хижа Белите брези - Дяволския мост - Снимка 3 Ардино - Забележителност Маршрут Хижа Белите брези - Дяволския мост - Снимка 4 Ардино - Забележителност Маршрут Хижа Белите брези - Дяволския мост - Снимка 5