3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Резерват Белите Брези

Price comment  Цена:
адрес:
Ардино
имейл:
телефон:
0035936514238

Резерват Белите брези се намира в Родопите. Той е едно от най-живописните места на кърджалийски регион. Намира се на 30 километра от град Кърджали и на 6 километра от Ардино. Мястото е изключително удобно за почивка и възстановяване и е с най-голямо регионално и местно значение за развитието на туризма и отдиха в района. Резерватът е създаден с цел опазването на единствената естествено растяща гора от бяла бреза в Родопите. Горите от бяла бреза са рядкост за България и основните площи, покрити с този вид, са изкуствено залесени. Резерватът има площ около 3680 декара. Преобладават брезите, но има бук, бял и черен бор, смърч и други. Тук се намира туристическият комплекс Белите брези разполагащ с 12 ведомствени станции, с общ капацитет 250 легла. Въздухът в комплекса спомага за лечението на белодробни и алергични заболявания. Според изследванията въздухът в резервата е стерилен като в операционна зала.

До резервата може да се достигне с кола или автобус или пеша. Може да се използва за отправна точка за туризъм към централните части на планината. Ако резерват Белите Брези е цел на вашето пътуване, разходка сред природата или отдих, може да посетите и още други забележителности около него. Маркирана туристическа пътека води от комплекс Белите Брези към Дяволския мост, уникално строително съоръжение, датиращо от началото на 16 век. Дяволският мост е паметник на културата и преминаването с кола по него е забранено. От град Ардино се тръгва към Орловите скали. Смята се, че местността представлява тракийско светилище с култови функции. В скалите са издълбани над 100 ниши с форма на трапец, но с различна големина. Светилището е обявено за паметник на културата. Повече информация за забележителностите и местата за настаняване в района на резерват Белите брези може да получите в Общинския център на град Ардино или на телефон 0035936514238.

  • Резервати
Ардино - Забележителност Резерват Белите Брези - Снимка 1 Ардино - Забележителност Резерват Белите Брези - Снимка 2 Ардино - Забележителност Резерват Белите Брези - Снимка 3 Ардино - Забележителност Резерват Белите Брези - Снимка 4