3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Асенова крепост

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Асеновград
имейл:
asmuseum@abv.bg
телефон:
0035933162250

Бъдни вечер е, минава полунощ. Църквата в Асеновата крепост придобива средновековния си вид и се осветява от мистериозни светлини. Камбаната бие последователно, чува се пеене на псалти и мирише на тамян. Църквата е пълна с благочестиви християни, облечени в старовремски дрехи. Гласът на свещеника изпълва пространството. Той споменава името на императора и цялата дворцова свита, на патриарха и генерал Вриентос. Набързо казва литургията и завършва с „Амин”. В миг всичко изчезва и църквата е отново в сегашния си вид. Сякаш пред очите ни се е разиграла халюцинация. Според легенда, този сюжет се повтаря всяка година в Асенова крепост. Така се е случила последната служба на свещеника Антимос, който бързайки да седне на богата трапеза, съкратил Божията служба. За да изкупи греха си, той ще служи всяка година на Бъдни вечер в продължение на 5000 години.

Църквата „Св. Богородица Петричка” – най-голямата забележителността в Асеновата, е реставрирана, осветена и в нея се служи и до ден-днешен. Тя е еднокорабна, едноабсидна, двуетажна и еднокуполна, с тройно вътрешно разпределение на олтарната част и кула над притвора на втория етаж. Всеки един посетител може да се докосне до нея и да преживее легендата!

Асенова крепост е един от най-интересните паметници на културата в Асеновград, наречена на цар Иван Асен II, който през 1231 година прави редица поправки по нея. Петричката крепост, както още е известна тя сред местните, е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия и Беломорието. Единственият достъп до нея е от югозапад, затова именно там е изградена здрава крепостна стена с дебелина почти 3 метра. Първите писмени свидетелства за Асенова крепост, датират от XI в. От Устава на Бачковския манастир става ясно, че твърдината е притежавала собствена армия и администрация. Тя просъществува до 1410 г., когато е разрушена от нахлуващите османски войски.

Асенова крепост е известна още в историята с имената Стенимахос и Скрибенцион. В превод от гръцки думата „петрич” (от Петричка) означава скала, камък. Наименование, което логично описва скалистия терен в района на крепостта.

Групово посещение на Асенова крепост – 2 лв.

Билет за възрастен – 3 лв.

Билет за пенсионери, студенти и ученици – 1 лв.

Семеен билет за родители с деца – 7 лв.

4-часова пешеходна обиколка на Асеновград за групи над 50 човека – 100 лв.

На разположение на туристите има паркинг. Много запомнящо се остава нощното посещение.

  • Крепости

Работно време: 10:00 до 19:00

Асеновград - Забележителност Асенова крепост - Снимка 1 Асеновград - Забележителност Асенова крепост - Снимка 2 Асеновград - Забележителност Асенова крепост - Снимка 3 Асеновград - Забележителност Асенова крепост - Снимка 4