3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Горноводенски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Асеновград
имейл:
телефон:
0035933167919

Горноводенският манастир „Св. Кирик и Юлита” се намира в западно родопския рид Чернатица, на около 2 км югозападно от Асеновград. Впечатляваща е трансформацията на светата обител през годините. Знае се, че манастирът е построен през XIV в. И тук се спазва една от традициите – в близост до святото място да има свещен извор – аязмо. По време на ислямизирането на Чепино през XVII в. манастирът споделя злощастната съдба на много християнски храмове и е разрушен. В края на века на негово място е построен манастирът „Св. Петка”. Не след дълго съвсем близо е издигнат наново и старият манастир „Св. Кирик и Юлита”. В началото на XIX в. и двете свети обители са опожарени и разрушени от кърджалиите.

След възстановяването на Горноводенския манастир през 1816 година той преминава през няколко етапа и изпълнява различни функции в служба на народа и Бога. По време на борбите за църковно-национална независимост манастирът попада в гръцки ръце в средата на XIX в. и е върнат отново на българската църква чак през 1930 г. През 20-те и 30-те години на XX в. години в “Св. св. Кирик и Юлита” се помещава богословско училище. През 1943-1944 г. манастирът служи за концентрационен лагер, носещ името „Свети Кирик“. След 9 септември 1944 г. комунистическата власт изоставя манастира, а по-късно го трансформира в дом за душевноболни. През 1981 г. Съюзът на архитектите в България получава разрешение да реставрира манастира и да го адаптира за светски нужди. От 1987 година манастирът вече функционира като почивна и творческа база на Съюза. До 2010 г. Той все още е действал като тризвезден хотел, който е отворен за посетители. След дългогодишни съдебни битки Пловдивската митрополия си връща владението на светата обител.

В наши дни Горноводенският манастир „Св. Кирик и Юлита” представлява комплекс от църква и масивни двуетажни жилищни постройки около нея. Манастирската църква „Св. Петка“, осветена на 15 октомври 1850 г., е голяма трикорабна, еднокуполна псевдобазилика с притвор. По-голямата част от стенописите са дело на големия български художник Алекси Атанасов. До ден-днешен е запазен целият иконостас, включително и икони, рисувани от известния майстор Захари Зограф - български живописец от Самоковската художествена школа, основоположник на българската светска живопис.

Горноводенският манастир предлага настаняване. На разположение на туристите има и ресторант. До светата обител води добър асфалтов път от Асеновград.

  • Манастири
Асеновград - Забележителност Горноводенски манастир - Снимка 1 Асеновград - Забележителност Горноводенски манастир - Снимка 2 Асеновград - Забележителност Горноводенски манастир - Снимка 3