3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Палеонтологичен музей Асеновград

Price comment  Цена:
1
адрес:
Асеновград, кв. Баделема, у...
имейл:
телефон:
+35933163736

Асеновградският палеонтологичен музей се намира на лесно и достъпно място. Независимо от коя част на града влизате в Асеновград, трябва да търсите табелите за Кърджали. Веднага щом преминете кръговото кръстовище, от където започва пътят за Кърджали, ще се започне леко изкачване. Отбивката за музея е втората пряка вляво, веднага преди училището. Пътят е стръмен и се вие около хълм, на върха на който се намира музеят. До сградата има малък паркинг и места за паркиране. Палеонтологичният музей се намира в квартал „Баделема” – в една унифицирана сграда на бивш младежки дом. Но съкровищата му са зад сивите стени.

Той отваря врати през 1995 г. като филиал на Националния природонаучен музей при БАН и е създаден на основата на уникална сбирка от фосили-вкаменелости, събирана в продължение на десетилетия от учителя по биология Димитър Kовачев с помощта на ученици от местната гимназия. Погледът се спира първо на витрините с експонати от чифтокопитни животни. Показана е и еволюцията на хоботните животни. Тук е разположен най-атрактивният измежду всички експонати - почти 4,5-метровият скелет на древния динотериум, намерен край село Езерово. Динотериумът (Deinotherium) е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници. И е обитавал района на Родопите преди повече от 6 милиона години... Гледайки скелета му, внушителния му ръст човек се пренася в света на динозварите. И сякаш се разлюлява ожарената от слънцето долина, вълнуваща се като жива от препускащите из нея стада елени, газели и антилопи. Край тях любопитно надигат глави диви свине и мигом се разпръскват в неописуем безпорядък. Жирафи пощипват листа от най-високите клони на извисяващите се в далечината дървета. Едва ли са много хората, които знаят, че тези екзотични за сегашната ни фауна животни са обитавали нашите земи – още една причина да посетят музея. В музея ще видите още многобройни останки от изкопаеми коне (хипариони), антилопи, хищници, маймуни и др. Голяма научна стойност имат стотиците добре запазени черепи и черепни фрагменти на трипръстите коне, целите черепи на мечката - индарктос и на саблезъбия тигър – махайродус.

Създадената в периода 1998-1999 г. експозиция на втория етаж на музея пък разкрива в своите 30 витрини т.нар. хипарионова фауна и нейното разнообразие. Представа за древната природа от този период дават най-вече изкопаемите видове от находището при село Хаджидимово, които са на поне 8 милиона години.

Събраните и съхранени останки от изкопаеми са истинско научно съкровище, което тепърва ще разкрива познавателната си стойност и ще привлича вниманието не само на специалистите в тази област. Така че Палеонтологичен музей в Асеновград има прекрасната възможност да се превърне в уникален културно-образователен туристически и изследователски център за ученици, студенти, научни работници, и разбира се – за всеки любознателен турист.

Снимането в музея е позволено само на първия етаж. В събота работи до 16 ч, а в неделя почива. Беседата струва 2 лв и е само на български.

Работно време: 10:00 до 17:00

Асеновград - Забележителност Палеонтологичен музей Асеновград - Снимка 1 Асеновград - Забележителност Палеонтологичен музей Асеновград - Снимка 2 Асеновград - Забележителност Палеонтологичен музей Асеновград - Снимка 3 Асеновград - Забележителност Палеонтологичен музей Асеновград - Снимка 4