3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта хижа Сини връх

Price comment  Цена:
адрес:
Асеновград
имейл:
obstina@assenovgrad.com
телефон:

В полите на красивите Родопи се намира китното, но все по-обезлюдяващо се село Новаково. Въпреки демографския си проблем, природата тук е толкова щедра и привличаща, че това със сигурност няма да я направи забравена от многото българи, обичащи българската природа и история. Местността предлага много туристически възможности. На 2 км от селото има спортно-конна база, в която всеки желаещ може да язди кон. Новаковският балкан има туристически пътеки, удобни за разходка и туризъм.

На разположение на любителите на зимните спортове има и ски-писта. Тя се намира в близост до хижа „Сини връх” – на 10 километра в красивия Новаковски балкан, и е подходяща като за начинаещи, така и за напреднали скиори. До хижата води алфалтов път и маркирана туристическа пътека. Пистата е съоръжена с влек, има и спортна площадка. На 40 минути от хижата се отива на връх "Дълга поляна", от където се открива красива гледка към Пловдив и равна Тракия. Близо до селото е язовир "Мечка", място за въдичари. Новаковският балкан е място и за лов. Разположението на селото дава възможност за посещение на Перперикон и с. Татул в Кърджалийско, където е открит гроба на Орфей, а също и посещения на Асенова крепост, Бачковски манастир, Кръстова гора и култовото светилище "Белинташ".

Изходни точки за придвижване до хижа „Сини връх” са село Новаково и село Искра. Новаково отстои на 10 км от хижата по асфалтово шосе, може да се стигне и пеша по маркирана пътека за около 2 часа.

Стопанин на хижа „Сини връх” е туристическо дружество "Драгойна". Хижата представлява масивна триетажна сграда с капацитет 116 места в един апартамент и стаи с по 2, 3, , 6 и повече легла. Част от стаите с по две легла са със собствени санитарни възли и бани, а останалите - с етажни. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление. Разполага с ресторант, кафе-аперитив, бюфет, занималня с телевизор и забавни игри, ски-гардероб. Контакти: 0336 561.

  • Върхове
  • Ски писта
  • Хижи
Асеновград - Забележителност Ски писта хижа Сини връх - Снимка 1 Асеновград - Забележителност Ски писта хижа Сини връх - Снимка 2