3 stars 3 stars 3 stars

Град
Ахтопол

Price comment  Цена:
адрес:
Ахтопол
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
+35956825772

Почивката в Ахтопол ще ви накара да промените мнението си за българските черноморски курорти. Макар да не е толкова популярен като Китен , Несебър , Приморско и Созопол, Ахтопол всъщност не им отстъпва по достойнства. Също като тях, най-южният ни град може да се похвали с древна история и антично наследство, също като тях и той има силно развита туристическа база и също като тях се стреми да провокира интереса на посетителите с вкусни местни гозби и уютни нови хотели. В действителност от няколко години насам може да се каже, че Ахтопол вече се разделя на стар и нов град, разделени с мост. Старият град е онзи Ахтопол, оцелявал и развивал се през годините, разрушаван и издиган наново. Новият град има типичната градска визия – жилищни блокове и модерно излъчване. Но както всичко останало в Ахтопол, и този контраст не е фрапантен. Така както планината и морето съжителстват в синхрон от двете страни на града, така и двете му визии са част от общото цяло.

Посещавайки Ахтопол, няма да успеете да се наситите на всичките приказни места в покрайнините на града. Ще се чудите дали да поемете към плажа на Силистар, дали да се разходите до Синеморец и околните села, където има няколко стари и интересни църкви, дали да отскочите до близкото село Варвара, което е рай за любителите на подводните спортове или просто да последвате туристическия поток към скалите в края на плажа, откъдето да скочите в пенливите морски води.

Като всеки древен град, Ахтопол е съхранил следите на цивилизациите, живели по тези земи преди хилядолетия. Днес древните останки от тракийско, римско и гръцко време са основните туристически атракции на града. При разходката си по крайбрежието ще забележите каменните руини от древната крепост Агатопол, датираща от около V в. При разкопки под римската стена е открита тракийска крепостна стена от началото на новата ера. Интерес представлява храмът „Възнесение Господне”, строен в края на XVIII в. Той се намира съвсем близо до брега в източната част на Ахтопол и на външен вид прилича на къща. Съвсем близо до църквата се намира още една много значима за историческото развитие на Ахтопол забележителност – гръцкото училище. След опустошителния пожар от 1918 г. оцеляват и малка част от манастира „Св. Яни”, построен през XII в., както и параклисът “Св. Марина”, които също си заслужават вниманието ви. Това, което прави Ахтопол различен обаче, е омиротворяващата атмосфера и приказно красивата природа на областта. Ахтопол със сигурност може да бъде наречен едно от най-божествените кътчета на родното Черноморие.

Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 1 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 2 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 3 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 4 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 5 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 6 Ахтопол - Забележителност Ахтопол - Снимка 7