3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ахтопол - Силистар

Price comment  Цена:
адрес:
Ахтопол
имейл:
телефон:

Маршрутът е създаден с цел да запознае туристите с черноморското крайбрежие на Природен парк „Странджа”, намиращо се на територията на община Царево. То е твърде любопитно от геоложка гледна точка , тъй като преди 80 милиона години е представлявало район на силна вулканична дейност. Връх Голямата Папия (501 метра надморска височина) например е бил действащ вулкан.

Изливането на лавата в морето формирало причудливи и впечатляващи по форма и размери скални образувания. Маршрутът започва при южния край на град Ахтопол и се движи покрай черноморския бряг, достигайки до устието на река Велека. По цялото му протежение от Ахтопол до Силистар могат да се наблюдават различни вулканични образувания. При устието на Велека може да се види и образуваната заради срещата не реката и морето пясъчна коса.

Скоро след като се продължи на юг от Велека, трасето достига до курортното село Синеморец. Южно от него започва Защитената местност „Силистар”, която е част от Природен парк „Странджа”. На места по маршрута могат да се видят вулканични образувания, наречени „брекчи”, „възглавничести лави”, „дайки”, пластове от туфи, черно вулканично стъкло, интрузивни скали и други, които са се формирали при изригванията.

По протежение на първата половина на маршрута, между Ахтопол и устието на Велека, са поставени цели 15 информационни табели, които обозначават местата, където се намират различните геоложки феномени и информират посетителите за всеки един от тях. На юг от Велека табелите са 12. Плажът Бутамята (Потамя) край село Сименорец представлява интерес и от туристическа гледна точка, защото в него са открити фрагменти от керамични съдове от V-IV век преди Новата ера. Разстоянието от Бутамята до залива Силистар се изминава за около два часа.

Преходът е изключително лек и подходящ за туристи от всякакви възрасти и за семейства с малки деца. Разбира се, при желание можете да се върнете по крайбрежната ивица до изходната точка или да изминете маршрута на обратно, тръгвайки от залива Силистар на север до град Ахтопол. Не е нужно да се запасявате с каквото и да било, освен с добро настроение и може би с някоя по-дебела дреха в случай на рязко влошаване на времето. Наред с красивата плажна ивица и геоложките забележителности, трасето е много подходящо и за наблюдаване на различни видове птици.

  • Маршрути
Ахтопол - Забележителност Маршрут Ахтопол - Силистар - Снимка 1 Ахтопол - Забележителност Маршрут Ахтопол - Силистар - Снимка 2