3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Нагоре към вулкана

Price comment  Цена:
адрес:
Ахтопол
имейл:
телефон:

Този маршрут носи на пръв поглед изненадващото за България име „Нагоре към вулкана”, защото всички знаем, че в страната ни няма действащи вулкани. Не винаги обаче е било така. Преди 80 милиона години регионът на Странджа и южното Черноморие бил център на силна вулканична активност, която формирала специфичния релеф на планината и крайбрежието.

Изходната точка на маршрута е Ахтопол (община Царево, област Бургас) – най-южният град на българското Черноморие. Построен около 430 година преди Новата ера от атински колонисти, той бързо се превръща в проспериращ търговски център. По-късно е разрушен по време на варварските нашествия и отново възстановен под името Агатопол.

В момента Ахтопол е един от най-предпочитаните морски курорти в България, защото има прекрасни плажове и сравнително запазена природа. Освен от морето, туристите са привлечени и от културните забележителности на Ахтопол. Градът има исторически музей, древна крепостна стена (на места запазена до осем метра височина), останки на манастира „Свети Яни” от XII век и запазената до днес църква „Възнесение Господне”, строена през 1776 година.

През цялото си протежение маршрутът следва стария път между Ахтопол и Бродилово (община Царево, област Бургас). От града се тръгва на югозапад, като през първата половина трасето се изкачва плавно към билото. Преходът е изключително атрактивен, защото преминава през големи поляни и дъбови гори и предлага изобилие от страхотни гледки към морето и склоновете на Странджа.

Трасето минава покрай параклиса „Св. св. Кирил и Методий”, край който е изграден кът за отдих. Тук можете да починете или пренощувате сред природата на Странджа. В средата на маршрута той излиза на билото и започва да се спуска косо към Бродилово. Пътят преминава през стари широколистни гори, сред които са разпръснати в безпорядък скални късове от вулканичен произход.

Бродилово се намира на левия бряг на река Велека, в подножието на връх Голямата Папия (501 метра надморска височина), който в далечното минало е бил действащ вулкан. Името на селото идва от това, че е построено на брод през Велека. Тук можете да се насладите с пълна сила на магията на Странджа. Природата е забележителна, характерна с плавните очертания на безкрайното море от върхове и долини.

В околностите на селото могат да се видят останките на три крепости и няколко църкви. В самото Бродилово се намира църквата „Свети Панталеймон”, която е обявена за паметник на културата и е построена през 1911 година. Изграден е заслон, в който може да се пренощува. Преходът е лек и отнема около 2,5 часа.

  • Маршрути
Ахтопол - Забележителност Маршрут Нагоре към вулкана - Снимка 1 Ахтопол - Забележителност Маршрут Нагоре към вулкана - Снимка 2 Ахтопол - Забележителност Маршрут Нагоре към вулкана - Снимка 3 Ахтопол - Забележителност Маршрут Нагоре към вулкана - Снимка 4