4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Туристическа Атракция
Архитектурно парков комплекс Дво...

Price comment  Цена:
5
адрес:
Балчик
имейл:
office@dvoreca.com
телефон:
+35957974552

Дворецът на румънската кралица в Балчик кротува под пролетното слънце на брега на морето сред спокойствието на разкошния си парк.

Разлистващите се корони на дърветата, бистрите водопадите, езерцата и чешмите, огрените от слънцето кубета на малкия православен храм и минарето на джамията .Дворецът в Балчик е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. По нейните канони тя вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния, така превърнала любимата си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас.

През 1924 г. Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. По това време 47-годишната Мария решила да изгради своя лятна резиденция на морския бряг край белокаменен Балчик.

Дворецът бил оформен така, че всеки от принцовете или гостите да бъде максимално уединен в покоите си, разпръснати из парка. Преданията сякаш са обвеяли двореца в Балчик с неповторима атмосфера. Университетската Ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Днес на обща площ от 65 дка в Балчик са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Тук се отглеждат около 2000 вида растения, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от цветове и форми. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни видове кактуси, представена на открито на площ от 1 дка. Тя е втората по рода си в Европа, след тази в Монако.

Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята. Последната е известна още и със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци, а 5 години след това по време на научна експедиция в Китай е намерено живо от академик Николай Стоянов.

Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа.

Ботаническата градина в Балчик е също и единствената ботаническа градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината.

В „Гостната на кралицата” можете да похапнете ястия от менюто на кралицата за важни особи. В „Кралската изба”може да дегустирате вина от кралската колекция и да се насладите на великолепната гледка към морето. Двореца разполага с вили за почивка.

Входа в комплекса се заплаща 10 лв за възрастни и 2лв за деца. Беседа на български струва 20 лв, а на чужд 30 лв. Зимното работно време е до 17ч, а лятното до 20 ч. Комплекса няма почивен ден.

  • Паркове

Работно време: 08:00 до 20:00

Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 1 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 2 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 3 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 4 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 5 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 6 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 7 Балчик - Забележителност Архитектурно парков комплекс Двореца - Снимка 8