3 stars 3 stars 3 stars

Град
Балчик - градът на влюбените

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
+35957976951

Балчик се намира на черноморския бряг, близо са курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна. Градът е разположен на живописен залив терасовидно. Къщите му са накацали върху белите варовикови хълмове над залива. И до днес наричат Балчик Белокаменния град. Балчик привлича туристите с живописното си крайбрежие.

В удобния му залив се намира третото по големина яхтено пристанище на нашето Черноморие. Неповторима е архитектурата на Балчик. Красивите му къщи сякаш са накацали една върху друга и от където и да погледнеш, надолу виждаш морето. Лабиринта от малките улички на стария град с каменните стълбища и чешми очарова с романтиката и красотата си.

В Балчик има 5 православни храма, 4 от тях са действащи. Най-стара е църквата "Св. Николай Мирликийски", която е построена към средата на ХІХ век и е първата българска църква в Балчик. Градът развива основно туристическа дейност през летния сезон. Развит е яхтеният туризъм, който предлага разнообразни пътешествия по Северното Черноморие. Организират се пикници, риболов и къпане в морето, бой с пиратски кораби, романтични нощни круизи и пр. Не случайно наричат Балчик град на влюбените.

В околностите на гр. Балчик има и две игрища за голф, едното от които е проектирано от световно известния играч на голф Иън Уснам. Университетската ботаническа градина и архитектурно-парковия комплекс „Дворецът” представляват безспорно визитната картичка на Балчик. Дворцовият комплекс се състои от централен дворец с висока кула, много постройки в модерен за времето стил, парк с много тераси, алеи и пътеки, беседки от камък с чудесни колони и изглед към морето, трон, където кралица Мария е обичала да седи и да наблюдава залеза, малък параклис, в който е взидано сърцето й. В ботаническата градина има над 3000 вида редки и екзотични растения, тя е част от учебната база на Софийския университет. Това е най-голямата ботаническа градина на Балканите и втората по големина в света. Повече за нея ще откриете тук: Ботаническа градина Балчик

Историческият музей на Балчик разполага с интересни находки, датиращи от преди няколко века, археологически разкопки. В Балчик има: етнографски и възрожденски комплекс и художествена галерия. Град Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали. С традиции е детският фестивал Усмивките на морето. Най-значимото събитие за град Балчик е откритият през 2007г храм на богинята майка Кибела в центъра на града. Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки. В Балчик има художествена галерия със 70 годишна история.

Можете да отседните в някое от множеството кокетни семейни хотелчета, да похапнете в китните ресторантчета и да се насладите на красивите плажове.

Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 1 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 2 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 3 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 4 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 5 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 6 Балчик - Забележителност Балчик - градът на влюбените - Снимка 7