3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Балчишка тузла - Лечебното езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tuzlata@abv.bg
телефон:
0035957972882

Балчишката тузла, наричана още Тузлата, е крайморско езеро, известно със своите калолечебни свойства. То става част от лечебен курорт, носещ същото име. Намира се на около 5 км. северно от град Балчик, много близо до крайбрежната ивица. Строгият строителен контрол в региона позволява на туриста не само да подобри състоянието на тялото си, но и да се зареди от чистотата на заобикалящата го природа. Близостта на езерото до град Балчик предоставя една чудесна възможност за посещение на невероятната Ботаническа градина – част от архитектурно-парковия комплекс „Двореца”.

Балчишката тузла е езеро-лагуна, формирало се от свлачище и от минералната вода, която извира в непосредствена близост. Лечебната кал, която то образува, се използва при лечение на опорно-двигателни заболявания, гинекологични, кожни и ставни проблеми, при проблеми с периферната нервна система и гръбначния стълб. Водата в езерото е изключително солена, почти колкото тази в Мъртво море. На дъното на езерото се натрупва и лечебната кал, която има уникален състав – биологичен (от изгнилите микроорганизми и растения) и минерален (от солената морска вода и тази на минералния извор).

Рехабилитационният център, които е изграден до езерото, както и морската ивица в непосредствена близост предлагат не само възможности за лечение, но и за почивка и отдих – водата е чиста, през лятото има работещ бар, близко разположеното рибарско селище е идеално за любителите и на риболова, а само на 10-15 минути пеш е разположен приятен ресторант. Ако желаете да се откъснете от шумотевицата на обичайните курорти, да съчетаете полезното и здравословното с приятното, Балчишката тузла би била един прекрасен избор.

  • Езера
Балчик - Забележителност Балчишка тузла - Лечебното езеро - Снимка 1 Балчик - Забележителност Балчишка тузла - Лечебното езеро - Снимка 2 Балчик - Забележителност Балчишка тузла - Лечебното езеро - Снимка 3