3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Исторически маршрут Балчик

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Този маршрут ни развежда из едни от най-големите исторически забележителности на Балчик. Първата спирка по него е безспорната „перла“ тук – Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“. Той е построен по заповед на кралица Мария през първата половина на ХХ век, когато Румъния е окупирала Южна Добруджа.

В архитектурата му по интересен начин се преплитат елементи от различни стилове, епохи и краища на света, за да се получи един неповторим комплекс. Дворецът на кралица Мария е разположен в хубав парк, в който също са събирани хиляди видове растения от различни точки на света. Достатъчно е да се спомене, че колекцията от кактуси тук е втората по мащаби в Европа. Разбира се, в парка растат и стотици други екзотични представители на флората.

Следващата дестинация по маршрута е Историческият музей на града (улица „Димитър Желев“ 2). Събирателската дейност в Балчик започва в началото на ХХ век, когато големият приятел на България и историк Карел Шкорпил започва проучвания на римски лекар и оракул от II век. Музеят е отворен за посетители през 1937 година, като в момента там се съхраняват повече от двадесет хиляди експоната, представящи историята на града от самото му възникване през VI век преди новата ера, та чак до връщането му на България от Румъния през 1940 година.

Повечето експонати са от археологическите разкопки в рамките на града и района, сред които монети, предмети на изкуството, оръжия, накити, оръдия на труда. Безспорно за посетителите най-голям интерес представляват артефактите от най-добре запазения храм на богинята Кибела, откриван по нашите земи.

Третата спирка по маршрута е Възрожденския комплекс, квартал „Хоризонт“. Той включва православния храм „Свети Николай Чудотворец“, построен през 1845 година от майстори от прочутата по онова време Тревненска школа, и възстановка на взаимоучително училище. В момента тук е уредена постоянна изложба „Икони от Добруджанския край“. „Свети Николай Чудотворец“ е действаща църква, в която, освен да разгледате впечатляващата й архитектура и стенописи, можете да потърсите мир и единение с духовното.

Посетителите на комплекса могат да разгледат и възстановката на възрожденското училище към храма, отворило врати през 1861 година. Тук са се обучавали 50-60 деца, като е използван взаимоучителният метод. За туристите е организирано разглеждане на учебна стая от онзи период, учителската стая и историческата експозиция „Балчик през Възраждането“.

Последната дестинация по този туристически маршрут е късноантичната и средновековна крепост в квартал „Хоризонт“. Тя се намира на около километър от морския бряг и е заселена през VI, след като древния град Дионисополис е разрушен от силно земетресение и оцелелите му жители решават да изберат по-безопасно място. Площта й е цели 150 декара и има неправилна форма. При разкопките до момента са разкрити няколко кули, портата и части от крепостната стена. За туристите са подготвени множество информационни табели, както и обиколка с екскурзовод при желание от тяхна страна.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Исторически маршрут Балчик - Снимка 1 Балчик - Забележителност Исторически маршрут Балчик - Снимка 2 Балчик - Забележителност Исторически маршрут Балчик - Снимка 3 Балчик - Забележителност Исторически маршрут Балчик - Снимка 4