3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Балчик – Балтата

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Този туристически маршрут е комбиниран и има както пешеходна, така и автомобилна част. Също така съчетава опознаване на забележителностите на град Балчик с разходка в близките местности, предлагащи на туристите великолепна природа, запазена от масовото строителство по Черноморието и множество исторически обекти за разглеждане.

Опознавателната обиколка започва от Архитектурно-парковия резерват „Двореца“, създаден през първата половина на ХХ век от италиански архитект, по поръчка на кралица Мария, съпруга на румънския владетел Карол I, който по това време има в пределите на държавата си и Южна Добруджа. Комплексът компилира красиво архитектурно съчетание от разнообразни стилове и епохи с живописна ботаническа градина, където виреят хиляди растителни видове от различни краища на света. Достатъчно е да се спомене, че колекцията от гигантски кактуси е втората по големина в Европа, а цветята и дървесните видове, които се отглеждат тук, наистина могат да накарат човек да се почувства като в приказен свят.

Маршрутът продължава с обиколка на крайморската алея на Балчик, която предлага страхотни панорамни гледки към кристалната вода и скалистите брегове. Следва отпътуване с автомобил към Природен резерват „Балтата“, намираща се в красива лонгозна гора (най-северно разположената на територията на Европа), в устието на река Батова. В защитената местност виреят стотици растителни видове, специфични за региона, част от които са защитени или редки представители на флората и фауната. По пътя към „Балтата“ можете да спрете в местността Чашката, известна с живописната си чешма Изворът на желанията, за която местните вярват, че има магични свойства.

Следва връщане към Балчик с посещение на разположената в близост местност Тузлата. Известно с лековитата си кал, намиращото се там езеро е притегателно място за хора с различни кожни и сърдечно-съдови заболявания, както и за туристи търсещи тихо и спокойно местенце, далеч от шумните ни черноморски курорти. Тук можете да прекарате и отлично време на намиращия в непосредствена близост плаж. Маршрутът завършва в изходната си точка град Балчик.

  • Маршрути
  • Резервати
Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Балтата - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Балтата - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Балтата - Снимка 3 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Балтата - Снимка 4 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Балтата - Снимка 5