3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Балчик – Каварна

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Този туристически маршрут е комбиниран – част от него се минава пеша, но по останалото трасе трябва да се движим с автомобил или организиран транспорт. Тъй като е лек и опознавателен, той е подходящ както за групи от туристи, така и за семейства с малки деца, а защо не и за любители на природата, които просто имат желание да разгледат красотите на една от последните останали девствени части от черноморското крайбрежие – тази между градовете Балчик и Каварна.

Изходната точка на трасето е Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“, създаден по време на румънската власт в Южна Добруджа през ХХ век от кралица Мария за лятна резиденция. Тя поканила италиански архитекти и швейцарски градинари, които направили от и без това красивото кътче едно райско местенце, където прекарала горещите месеци заедно с обкръжението си.

Дворецът е неповторимо съчетание от различни архитектурни стилове, като се започне от строителството на Пиренейския полуостров от времето на маврите, премине се през ренесансова Италия и средновековна Трансилвания и се стигне до местните особености на градежа, характерни с червените си покриви и белите си варовикови стени. Обграден от живописните скали на залива, той е закътан в ботаническата градина, която е една о най-богатите на растителни видове не само в България, но и на Балканите. Освен характерната за района флора и фауна, тук виреят хиляди растения от екзотични страни.

Следващата спирка по маршрута е посетителският център „Калиакра“ в село Българево, където можете да научите много за животинския, растителния свят и историята на Североизточна България, особено за района на едноименния нос, така свързан с миналото и митологията на страната ни. Последната дестинация по трасето е самият нос Калиакра, разположен на най-източната точка на Добруджанското плато. Той и територията около него представляват част от една от най-старите защитени местности у нас, Природен и археологически резерват, включен в списъка на Стоте национални туристически обекта в България.

Живописният нос се вдава на почти два километра навътре в морето и със скалистия си, извисен профил, изглежда особено суров, а отвесните му канари напомнят за легендата за четиридесетте девойки, които се хвърлили оттук със завързани една за друга коси, за да не бъдат поругани от османските завоеватели.

Освен множеството останки от старинни крепости, поселища и култови комплекси, тук можете да видите редки представители на фауната като черноморски делфини и десетки представители на птичето царство, отпочиващи и хранещи се на носа по време на сезонните си миграции по Виа Понтика. На Калиакра има музей, ресторант и морски фар, така че можете да прекарате още по-приятно. Маршрутът завършва в град Каварна, който отстои на дванадесет километра от нос Калиакра.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Каварна - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Каварна - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Балчик – Каварна - Снимка 3