3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Балчишка крепост - Двореца

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Маршрутът започва от късноантичната и средновековна крепост в Балчик, известен в този период първоначално като Круни, а по-късно и като Дионисополис. Първоначално на мястото на съвременния град е разположено древното тракийско селище, което заема голяма площ. По времето на елинската колонизация тук е издигнат цветущ търговски полис, ограден с дълга и висока крепостна стена, чиито останки сега могат да бъдат разгледани и да допълнят приятното впечатление на туристите от красивата и едновременно сурова природа на района.

След силно земетресение обаче цветущата крепост е срината, а свлачищните процеси принуждават жителите й да се преместят във вътрешността, на около километър от брега, където именно е мястото, на което се намира късноантичната и средновековна крепост на квартал „Хоризонт“. Разположена на високо плато, твърдината е с площ от сто и петдесет декара, а археологическите проучвания са разкрили само част от крепостните стени и отбранителните кули.

Следващата спирка по маршрута е храмът на богиня Кибела, открит съвсем случайно при изкопни работи пр 2007 година. На площ близо 100 квадратни метра е изградено най-добре запазеното светилище на богинята майка, намирано до момента. Изкопани са статуи на Кибела,както и двадесет и седем запазени надписа, свидетелстващи за ритуалите и традициите на древните траки. Опустошаван няколко пъти, храмът е унищожен окончателно през 378 година, когато е разграбен и сринат със земята по време на готските нашествия.

Последната дестинация, която посещаваме по този туристически маршрут е дворецът Тихото гнездо, който в момента е превърнат в Архитектурно-парков резерват. Той е построен през първата половина на ХХ век, по време на румънското владичество в Южна Добруджа, по поръчка на кралица Мария. Комплексът съчетава в себе си различни архитектурни стилове, като се започне от мавърски и италиански, премине се през трансилвански и се стигне до характерното за региона строителство с червени керемиди и бели мазилки, заради което Балчик е известен и като „Белия град“.

Разбира се, щом говорим за двореца в Балчик, няма как да пропуснем и великолепната ботаническа градина, обграждаща го от всички страни. В нея растат невероятно много видове представители на флората, повечето от които са донесени от екзотични страни и далечни дестинации. Разхождайки се по алеите между растенията, имате усещането, че сте попаднали на друго, наистина нереално място. Видовото разнообразие е впечатляващо, особено що се отнася до колекцията от кактуси, която е втората по големина в цяла Европа.

След обиколката на забележителностите можете да си вземете слънчева баня на някои от балчишките плажове или да релаксирате в множеството барове и заведения. Разбира се, има и много места, на които имате възможност да пренощувате на прилични цени и в отлични условия.

  • Маршрути
  • Крепости
Балчик - Забележителност Маршрут Балчишка крепост - Двореца - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Балчишка крепост - Двореца - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Балчишка крепост - Двореца - Снимка 3 Балчик - Забележителност Маршрут Балчишка крепост - Двореца - Снимка 4