3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Двореца – Яйлата

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
телефон:
0035957971087

Този поклоннически по своята същност маршрут започва от Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик и по-специално от православния му параклис „Света Богородица“. Историята му е изключително интересна. Издигнат е през 1926 година по поръчка на кралица Мария. По времето на румънската окупация на Южна Добруджа след Балканските войни тя изгражда в Балчик своя лятна резиденция и решава да издигне и православен храм. Параклисът е кръстен „Стела Марис“ („Морска звезда“) и наподобява християнско светилище, видяно от кралицата в малко селце в Кипър, което тя много харесва.

Следвайки традициите на византийската църковна архитектура, храмът е кръстокуполен и е изографисан от двама румънски майстори на църковната живопис. Като цяло обаче той едва ли би привличал широкото обществено внимание, тъй като е със скромни размери и не представлява нищо особено нито в архитектурно, нито в художествено отношение. Не би привличал, ако кралица Мария не беше направила нещо забележително в края на земния си път.

Ето част от завещанието й: „...но искам сърцето ми да бъде положено под каменните плочи на църквицата, която съградих… Искам да почивам там, сред красотата сътворена от мен, сред цветята, които посадих. И защото там се намира моето сърце, не искам това да е място на жал, а напротив – на мир и очарование, както когато бях жива”. Така или иначе политическата ситуация се променя и сърцето на кралицата остава в храма, който сега носи името „Света Богородица“ само две години. Споменът за голямата й любов към Балчик обаче още е жива.

Оттук туристическият маршрут ни отвежда до нос Калиакра и намиращият се на негова територия едноименен природен и археологически резерват. Носът е вдаден на два километра навътре в морето, висок е на места до шестдесет метра и е популярен не само с естествената си красота, а и с легендата за четиридесетте девойки, които скочили оттук със завързани една за друга коси, за да се спасят от османските завоеватели.

Растителното и животинско богатство на района е впечатляващо, особено що се отнася до орнитологията, тъй като носът е на пътя на сезонните миграции на птиците, известен като Виа Понтика. Историческото наследство е още по-забележително. Приблизително половин хилядолетие преди новата ера тези земи били обитавани от тракийското племе тиризи. Те изградили тук крепост, която през Средновековието била разширена. Днес туристите могат да видят множество останки от укрепителни съоръжения, жилищни, култови сгради и гробници.

Последният обект за посещение по маршрута е храма „Свети свети Константин и Елена“, част от Археологическия комплекс „Яйлата“. Тя се намира само на два километра от Камен бряг и представлява скална църква от ранното Средновековие, помещаваща се в три пещерни отделения. По стените й са изсечени многобройни кръстове и рунически знаци. Многовековна традиция на местното население е да отбелязва празника на двамата светци на това място. След тура можете да пренощувате в Камен бряг или в разположения на дванадесет километра град Каварна.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Двореца – Яйлата - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Двореца – Яйлата - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Двореца – Яйлата - Снимка 3 Балчик - Забележителност Маршрут Двореца – Яйлата - Снимка 4