3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Етнографска къща Балчик ...

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Този маршрут има за цел да запознае туристите както с най-интересните забележителности на Балчик и околността, така и с културните събития в града. Поради тази причина е хубаво да предварително да се информирате кога се случват големите фестивали, концерти, изложби и представления, организирани от местната управа. Така ще успеете да съчетаете посещението на постоянните експозиции с докосване до свежа и пълнокръвна жива култура.

Изходната точка на маршрута е Етнографската къща в Балчик. Тя се намира на улица „Димитър Желев“ 3 и се помещава в основно реставрирана възрожденска сграда, която е строена през шестдесетте години на XIX век и е била дом на богат търговец на жито. Експозицията представя на посетителите си както предмети от бита на заможните балчиклии, така и артефакти, свързани с живота на обикновените хора през онази епоха – оръдия на труда, занаятчийски произведения, облекла, накити. Изложени са също традиционни за Добруджа тъкани, предаващи на поколенията изключителния усет за красота и цветова хармония на местните жени от онази епоха.

Оттук маршрутът ни отвежда до безспорно най-голямата забележителност на Балчик – Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. Създаден от румънската кралица Мария по време на окупацията на Южна Добруджа, той съчетава в себе си влияния от множество архитектурни стилове и епохи, като по този начин създава неповторима атмосфера и привлича вниманието на многобройни туристи всяка година. Най-красив е Двореца през пролетта и есента, тъй като сградите на комплекса са закътани сред буйната растителност на Ботаническата градина, в която виреят хиляди растения от стотици различни точки на света.

Следва посещение на късноантичната и средновековна крепост в балчишкия квартал „Хоризонт“. Тя е изградена през VI век след новата ера, когато цветущото селище Дионисополис, разположено на морския бряг, е разрушено от земетресение и последвалото го свлачище. Поради тази причина оцелелите му жители решават да се преместят на километър от брега, в намиращото се на високо крайморско плато укрепление с неправилна форма, издължена в направление север – юг.

Територията на крепостта е цели 150 декара, поради което все още не е изцяло изследвана. При досегашните разкопки са разкрити част от крепостните стени, отбранителни кули и портите. През вековете укреплението преживява своите възходи и падения, за да се превърне във важна твърдина по време на Второто българско царство. Днес историята му е представена чрез богати информационни материали и предлагани от местната администрация туристически беседи и турове.

Последната спирка по този маршрут е двуобредното теке в село Оброчище (община Балчик, област Добрич). Този туристически обект е сравнително малко познат на широката общественост, но е забележителен не само защото съчетава култовете на мюсюлманския алиански светец Ак Язълъ баба с този на християнския Свети Атанас, но и заради невероятната красота и спокойствие на околността.

Текето е построено през XVI век и бързо се оформя като голям религиозно-стопански център, свързан с алевизма – една от мюсюлманските секти. През XIX век мястото се превръща в център, в който, освен ислямския баба, се почита и християнския мъченик Свети Атанас. В момента от комплекса са запазени само текето с гроба на Ак Язълъ баба и имаретът към него.

  • Маршрути
  • Светилища
Балчик - Забележителност Маршрут Етнографска къща Балчик – Текето село Оброчище - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Етнографска къща Балчик – Текето село Оброчище - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Етнографска къща Балчик – Текето село Оброчище - Снимка 3 Балчик - Забележителност Маршрут Етнографска къща Балчик – Текето село Оброчище - Снимка 4