3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Исторически музей - Стар...

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Първата спирка по маршрута е Историческият музей в Балчик (улица „Димитър Желев“ 2). Официално той отваря врати през 1937 година, макар че археологическите разкопки в района започват още в началото на ХХ век по инициатива на големия учен и приятел на България Карел Шкорпил, които проучва гробница на жрец -лечител от римската епоха.

Днес фондовете на Историческия музей съхраняват над двадесет хиляди експоната, даващи на посетителите ясна представа за историята на града от зараждането му през VI век преди новата ера, та чак до Втората световна война и по-точно до освобождението му от румънска окупация през 1940 година. Експонатите са най-разнообразни по своя характер – артефакти, използвани във военното дело, бита и културата на предците ни, статуи, доказателства за славното и богато селище Дионисополис, съществувало тук в древността, документи...

Следващата спирка по маршрута е храмът на Кибела, който е открит през 2007 година, при изкопни работи в Балчик. Той е строен през III век преди новата ера, има площ от малко по-малко от сто квадратни метра и е изключително добре запазен. Тук са открити множество статуи и изображения на богинята, известна като майка на боговете. При четири от статуите на Кибела в композицията участва и един от символите й – лъвът. Особено ценни са двадесет и седемте изцяло или частично запазени надписа, даващи много информация за обичаите и вярванията на древните . Храмът е разрушаван няколко пъти, като за последно това се случва при готското нашествие от 378 година, след което така и не е възстановен.

Последната дестинация по този туристически маршрут е Старата мелница в града, построена през 1909 година на самия морски бряг от Анонимното индустриално дружество. За една година е издигната най-добре оборудваната за времето си мелница в България, като изпълнител е германско дружество. Сградата е от стоманобетон, четириетажна, с капацитет седемдесет и пет тона зърно дневно, което е впечатляващо за времето си.

За съжаление мелницата функционира пълноценно само няколко години, защото по време на Първата световна война е подложена на артилерийски обстрел от кораби на руския черноморски флот и понася сериозни поражения. В последствие е използвана за различни цели, а в момента Община Балчик я е възстановила в първоначалния й вид и организира тук различни културни събития. Също така са изнесени постоянните експозиции „Пътят на зърното“, „Културни маршрути“ и „Знаци на времето“, представящи пред туристите характерни особености от историята на града и района.

Визуалната информация е „подкрепена“ от туристическа беседа, в която е отредено специално място на историята на сградата и на начина, по който тя е функционирала. Тук са старателнно съхранени всички артефакти, които са оцелели след артилерийския обстрел от 1916 година. В Старата мелница работи и Туристически информационен център, така че можете да се запознаете и да получите данни за всички други забележителности, които си заслужава да посетите в града.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Исторически музей - Старата мелница Балчик - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Исторически музей - Старата мелница Балчик - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Исторически музей - Старата мелница Балчик - Снимка 3