3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Старата мелница Балчик –...

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Изходната точка на този комбиниран и доста разнообразен маршрут е Старата мелница в Балчик. Отворила врати като най-модерната в страната за времето си, тя е пусната в експлоатация през 1910 година и представлява комплекс от четириетажна масивна сграда и няколко големи силоза. За съжаление дейността на мелницата продължава твърде кратко, тъй като по време на Първата световна война, тя е подложена на артилерийски обстрел от Руския флот.

В тогавашната трагедия обаче има и нещо положително, защото сградата е запазена в оригиналния си вид и в момента Община Балчик я е превърнала във вдъхновяващо пространство за културни инициативи и обмен, а освен това е изградила тук Туристически информационен център. Отделено е и място за три постоянни изложби, които представят миналото на Балчик по нетрадиционен и любопитен начин.

Първата от тях носи името „Пътят на зърното“ и запознава посетителите на Старата мелница с целият процес на зърнопроизводство, от засаждането му до неговото мелене. Втората изложба има красноречивото име „Културни маршрути“ и дава информация за всички обекти за посещение в Балчик и региона. Третата експозиция е кръстена „Знаци на времето“ и обръща внимание на всички епохи от развитието на Белия град. Комбинацията от артефакти, мултимедийни представяния и възстановки наистина е впечатляваща.

От Старата мелница се отпътува с автомобил или специализиран транспорт за крайморското езеро известно като Балчишка тузла или просто Тузлата. То е най-известно с калолечебния си комплекс, за които се използват неговите ресурси, изчислявани на впечатляващите тридесет и осем хиляди тона. Всяка година тук се стичат хиляди туристи, които желаят да излекуват кожните, ставните и сърдечно-съдовите си заболявания или просто да се порадват на красивата природа и гальовните морски вълни. Калта тук е с тъмнокафяв до черен цвят, мирис на ясно доловим мирис на сероводород и фин, еднороден строеж.

Следващата спирка по маршрута е местността Иканталъка, която е разположена между Балчик и Каварна. Тя е една от последните, избегнали презастрояването по българското Черноморие. Тук можете да се насладите на красивата природа и великолената, макар и сравнително тясна, брегова ивица на плажа Свети Георги. Местността наоколо също е почти девствена и впечатлява с красотата и водовото разнообразие на флората и фауната си. Малкото заливче е обградено отвсякъде със скали, така че е подходящо за гмуркания и други подводни спортове. Тук има и бунгала, така че можете да отседнете в Иканталъка и да прекарате няколко приятни дни тук.

Последната дестинация по маршрута е двуобредното светилище Текето в село Оброчище. То е създадено през XVI век, около гроба на мюсюлмански светец, почитан от сектата на алианите. Впечатляващи при него са както архитектурата и стенописите му, така и това, че три века по-късно местните християни започват да почитат на същото място и Свети Атанас, така че се получава една на пръв поглед невъзможна симбиоза между религии и култури. При желание можете да пренощувате в селото или да се върнете в някой от големите градове в региона – Балчик, Каварна или областния център Добрич.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница Балчик – Текето Оброчище - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница Балчик – Текето Оброчище - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница Балчик – Текето Оброчище - Снимка 3