3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Старата мелница - Дворец...

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Изходната точка на този градски маршрут е Туристическият информационен център, който се помещава в Старата мелница на Балчик. Тя е проектирана и построена от немска компания през 1910 година, по поръчка на Анонимното индустриално дружество, което изкупувало голяма част от зърното на Златна Добруджа и имало намерение да го преработва тук. Мелницата е най-модерната за времето си в цяла България, силозите са от стоманобетон, сградата е на четири етажа и има умопомрачителния за началото на ХХ век капацитет от седемдесет и пет тона дневно.

За добро или за зло, тя функционира само няколко години, тъй като през 1916-а е разрушена от Руския черноморски флот по време на Първата световна война. Казваме „за добро...“, тъй като по този начин сградите са „консервирани“ в първоначалния си вид, макар и прес следващите десетилетия да са използвани за други цели.

Това стечение на обстоятелствата е позволило в момента на Община Балчик да възстанови Старата мелница и да вплете в безспорно харизматичното здание, разположено на самия морски бряг, модерни идеи. Тук са обособени пространства, на които се реализират културни събития, има Туристически информационен център, води се опознавателна беседа, а също така са изложени три експозиции – „Пътят на зърното“, „Знаци на времето“ и „Културни маршрути“, които представят детайлно миналото на най-северната част от черноморското ни крайбежие, Източна Добруджа и в частност района на Балчик.

От Старата мелница туристическият маршрут се насочва към храма на Кибела, един от най-добре запазените не само в границите на България, а и изобщо. Той е открит през 2007 година в рамките на самия град. Епохалното събитие всъщност е съвсем случайно, тъй като става по време на изкопни работи. Храмът е строен около три века преди новата ера и е свързан с цветущата по онова време древногръцка колония Дионисополис.

В него са открити множество отлично запазени статуи на малоазийската богиня майка, както и цели двадесет и седем цялостно или частично съхранени надписа, от които може да се научи много за бита и културата на предците ни. Храмът е разрушаван неколкократно по време на вражески нашествия, след което е възстановяван. Това обаче не се случва след опустошението, което претърпява през 378 година, по време на готските погроми над източните провинции на Римската империя. Той никога не е изграден отново, а това, че е запазен в добро състояние се дължи на свлачищни процеси, които го затрупват няколко века по-късно и го консервират за поколенията.

Разбира се, трудно е да се създаде туристически маршрут в Балчик, в който да не е включена най-голямата забележителност на града, а именно Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“. Създаден от италиански архитекти и швейцарски градинари по поръчка на румънската кралица Мария след Балканските войни, той е забележителен не само с архитектурата си, съчетаваща много периоди, географски ширини и стилове, а също така и с изключителното си разнообразие на флора.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница - Двореца Балчик - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница - Двореца Балчик - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Старата мелница - Двореца Балчик - Снимка 3