3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Тузлата – Яйлата

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Изходната точка на този маршрут, който според предпочитанията на туристите може да бъде изминат с автомобил, специализиран транспорт или велосипед, е местността Тузлата край Балчик, един от най-красивите градове по северното ни Черноморие. Известно още и като Балчишка тузла, това прекрасно кътче от природата, запазено от типичното през последните десетилетия за крайбрежието ни презастрояване, обхваща типично крайморско езеро и калолечебен курорт, предпочитан както от хора със специфични дерматологични и сърдечно-съдови заболявания, така и от любители на релакса сред природата, далеч от суетата на големите ни туристически дестинации.

Калта в Балчишката тузла има тъмнокафяв до черен цвят и голяма пластичност. Запасите в краймоското езеро, отличаващо се с красотата и запазената природа в околността, се изчисляват на впечатляващите тридесет и осем хиляди тона. Лечебната кал има характерна миризма на сероводород, а строежът й е зърнест, фин и еднороден.

Процедурите в Балчишката тузла дават най-голям лечебно-оздравителен ефект през есента и по-специално през септември. Въпреки това местността и калолечебният курорт имат стабилна посещаемост и през останалите топли месеци на годината, без да са претъпкани. Семействата с малки деца са привлечени тук и от възможността малчуганите да правят кални апликации на открито, докато родителите си почиват, спокойни за здравето и безопасността им.

От Балчишката тузла маршрутът ни отвежда до втората и последна спирка по този не особено сложен, но характерен и особено представителен за северното ни Черноморие маршрут, а именно Националния исторически резерват „Яйлата“. Това е едно място, което с пълно право може да бъде наречено единствено по рода си заради впечатляващото съчетание от великолепна, запазена природа, невероятното видово разнообразие на флората и фауната (особено в орнитологично отношение) и хилядолетната история.

Яйлата, както показва и името й (от турски означава „високо пасище“), е скалиста тераса, буквално надвесена над морето, от което е отделена от отвесни стени с височина до шестдесет метра. Намира се на два километра от прословутото село Камен бряг и има площ от приблизително триста декара. Още пет хилядолетия преди новата ера многобройните пещери на Яйлата са заселени от първобитните ни предци, като археолозите са открили сто и едно „жилища“.

След като са обитавани в продължение на много векове, те са изоставени и тук започва да кипи живот отново по време на раннохристиянската епоха, когато пещерите са превърнати в отшелнически комплекс. При желание можете да се запознаете с птичето разнообразие на района, разположен на пътя за сезонни миграции, известен като Виа Понтика, както и да практикувате пещернячество и скално катерене, ако ви придружава някой от професионалните инструктори, които работят в Археоогическия резерват.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Балчик - Забележителност Маршрут Тузлата – Яйлата - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Тузлата – Яйлата - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Тузлата – Яйлата - Снимка 3