3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Храм Свети Николай Балчи...

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Началната точка на този поклоннически маршрут е църквата „Свети Николай Чудотворец“ в град Балчик. Тя се намира на улица „Христо Ботев“ 44 и представлява трикорабна базилика с подобна на морски фар камбанария. Построена е през 1848 година под настоятелството на големия местен възрожденец Кою Райчев, а архитектурата и изографисването й правят голямо впечатление на посетителите с оригиналния си и изчистен стил. Свидетел на българо-гръцките църковни борби от втората половина на XIX век, в момента храмът е действащ и помещава постоянна експозиция на икони от цяла Добруджа.

Втората спирка по маршрута е църквата „Свети Георги“, издигната през 1897 година. С един купол, тя е специфична с това, че трите й кораба са отделени не с колонади, а с по четири квадратни пилона. Забележителни при нея са иконостасът и владишкия трон, дело на майстори от прочутата по онова време Дебърска резбарска школа.

Оттук се поема към параклиса „Успение на Пресвета Богородица“, построен през 1926 година в двореца на румънската кралица Мария, по времето, по което Южна Добруджа е окупирана от северната ни съседка. Той е малък, уютен и дори до известна степен кокетен; стенописите са дело на румънски майстори, а иконостасът е специално изработен в Гърция.

След обиколката на религиозните обекти в Балчик, маршрутът ни отвежда към Каварна, като, разбира се, за целта е нужно да се използва автомобил или специализиран транспорт. По пътя можете да посетите и манастирът „Света Екатерина“, намиращ се в село Българево, на около шест километра от Каварна.

Макар и построен наскоро, той бързо набира популярност като туристическа дестинация, като една от основните причини за това са мощите на Света Екатерина, които се съхраняват тук. Комплексът се състои от еднокорабна църква, магерница и няколко едноетажни жилищни постройки и създава усещането за комфорт и единение с духовното начало.

След пристигането в Каварна веднага се насочваме към най-старата запазена от епохата на Възраждането сграда в града – църквата „Свети Георги“. Тя е еднокорабна, едноабсидна и скромна по размери, но е обявена за паметник на културата заради характерната си архитектура и ценните икони, които се съхраняват в нея.

Храмът е построен през 1836 година и в края на XIX век е възстановен след разрушаването си по време на Руско-турската Освободителна война. В момента църквата разполага с внушителен иконостас с обща площ около двадесет и пет квадратни метра. Това е и последната спирка по маршрута.

  • Маршрути
  • Църкви
Балчик - Забележителност Маршрут Храм Свети Николай Балчик – храм Света Екатерина Каварна - Снимка 1 Балчик - Забележителност Маршрут Храм Свети Николай Балчик – храм Света Екатерина Каварна - Снимка 2 Балчик - Забележителност Маршрут Храм Свети Николай Балчик – храм Света Екатерина Каварна - Снимка 3 Балчик - Забележителност Маршрут Храм Свети Николай Балчик – храм Света Екатерина Каварна - Снимка 4