3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Туристически маршрут Балчик

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Този туристически маршрут обхваща най-големите забележителности на един от интересните и не толкова посещавани градове по северното ни Черноморие. Започва от Историческия музей на Балчик, намиращ се на улица „Димитър Желев“ 2. Голяма част от сбирката е създадена благодарение на един от най-забележителните приятели на България – чешкият археолог Карел Шкорпил. Отворен е за посетители през 1937 година, като сред експонатите му преобладават намерените при археологически разкопки артефакти.

За съжаление по това време Балчик е на румънска територия и повечето предмети са изнесени в северната ни съседка при освобождаването на града през 1940 година. Все пак обаче в момента музеят представя пред гостите си повече от двадесет хиляди експоната, представящи историята на Балчик от основаването на първото селище тук (приблизително през VI век преди новата ера) до Втората световна война.

Следващата спирка по маршрута ни е Етнографската къща (в непосредствена близост до музея), която се помещава в реставриран възрожденски дом, бил притежание на заможен балчишки търговец на жито. Тук са изложени експонати, представящи традиционния бит и култура на местните хора, както и предмети, показващи занаятите, облеклата и накитите им.

От Етнографската къща се тръгва към разположената наблизо Художествена галерия (улица „Отец Паисий“ 4). Освен, че помещава произведенията на редица известни български художници, просторните й зали се използват за концерти, рецитали и изложби на съвременни творци. Тук се съхраняват повече от хиляда и петстотин произведения на близо четиристотин и петдесет наши и чуждестранни артисти.

Следващата спирка по маршрута е Възрожденския комплекс в квартал „Хоризонт“, включващ и православния храм „Свети Николай Чудотворец“ (улица „Христо Ботев“ 4). На това място се намира и взаимното училище, изградено по инициатива на местния патриот Кою Райчев. Изцяло възстановени са учебната стая и тази, в която се е помещавал учителят и историческата експозиция „Балчик през Възраждането“. Храмът „Свети Николай“ носи името на покровителя на моряците и рибарите, което е съвсем разбираемо, имайки предвид основното препитание на местните хора в миналото. Основан е през 1845 година и в момента е действащ.

Разбира се, една туристическа обиколка на Балчик не би могла да мине и без посещение на „перлата“ на града – Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. Той е разположен на два километра от центъра и е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария, използвана от нея в периода, в който Балчик е част от територията на северната ни съседка. Местността е изключително красива, на брега на морето, опасана от живописни скали.

Резиденцията е дело на италиански архитект, вплел в нея неповторима смесица от елементи, взети от различни епохи и култури. Изградени са множество параклиси, чешми и сгради, а ботаническият парк е наистина забележителен с невероятното си видово многообразие.

  • Маршрути
Балчик - Забележителност Туристически маршрут Балчик - Снимка 1 Балчик - Забележителност Туристически маршрут Балчик - Снимка 2 Балчик - Забележителност Туристически маршрут Балчик - Снимка 3 Балчик - Забележителност Туристически маршрут Балчик - Снимка 4