3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Храм на Майката на Боговете - Ки...

Price comment  Цена:
адрес:
Балчик
имейл:
museum_balchik@abv.bg
телефон:
+35957972177

Храмът на Кибела е открит през 2007 г. и според археолозите той датира около 280 - 260 г. пр.Хр. Счита се, че е функционирал около 700 години. Храмът на Кибела бе открит при аварийни разкопки през 2007 г. при строителството на нов хотелски комплекс. Засега това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела, откривани до сега в неин храм. Може да се окаже , че този храм е едно от безценните богатства на България.

Сред разкритията са множество статуи на богинята, монети от времето на император Валенс, надпис за направено дарение от император Лициний, което е било връчено на храма от управителя на провинция Скития. Храмът е правоъгълна постройка, състояща се от наос - вътрешна, сакрална част и пронаос – предверие. Сградата е имала двускатен покрив, покрит с керемиди, които през вековете са били подменяни. Надписите, намерени в храма, са над 20 (изцяло или почти изцяло запазени). Всички текстове, освен един, са на гръцки език. Преобладават паметниците от елинистическата епоха, а седем надписа могат да се отнесат към римския период. Най-много са посветителните надписи, поставени върху архитектурни детайли, бази на статуи, пейки и олтари, или представляващи отчети за дарения и служене на богинята. Богинята носи името "Понтийска Майка на боговете", "Понтийска Майка" и в един случай "Понтийска богиня", а самият храм е наречен Метроон. Кибела е изобразена в дълго наметало, седнала на трон и държаща жезъл в лява ръка, а в скута и лежащ лъв.

Храмът е разрушен вследствие на пожар, възникнал през 378 г., когато земите в района са били разграбвани и опожарявани от готите. През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя предизвиква свлачище на земна маса от околните хълмове, което засипва храма и го е запечатава плътно. Днес храмът на Кибела е обявен за Национален паметник на културата, който тепърва предстои да бъде укрепен и представен като културно-историческа дестинация в България. В историческия музей на Балчик е представен макет на храма. При желание от страна на туристите уредник на Историческия музей може да разкаже историята на храма на място. При посещението на обекта бъдете внимателни, тъй като не е облагороден и се намира на дъното на дълбок изкоп. Достъпът е без входна такса.

Балчик - Забележителност Храм на Майката на Боговете - Кибела - Снимка 1 Балчик - Забележителност Храм на Майката на Боговете - Кибела - Снимка 2 Балчик - Забележителност Храм на Майката на Боговете - Кибела - Снимка 3 Балчик - Забележителност Храм на Майката на Боговете - Кибела - Снимка 4