3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Свобода

Price comment  Цена:
адрес:
Баните
имейл:
телефон:

Момчил или Свобода е връх в планината Родопи, висок 1915 м. Намира се в Преспанския дял на Средните Родопи между селата Стърница, Босилково и Манастир, северно от по-голямото село Давидково в община Баните, област Смолян. Изходен пункт за качването му е хижа Свобода, до която се стига по нов асфалтов път. Към върха има благоустроена пътека с 604 стъпала, изкачването е около половин час. Туристическият маршрут е от центъра на с. Давидково. Тръгва се в северозападна посока. В края на селото се тръгва по чакълест път в северна посока, преминава се през махала Превала и се стига до равнинната и открита местност "Бъза". След около 2 км вдясно се намира голям разсадник за букови фиданки. От него на около 800 м над местността "Честока" маркировката напуска широкия път и поема на северозапад по било през гора. Пътеката пресича пътя и продължава през стара борова гора до местността "Ангелова каба", където има ловен дом. От там се тръгва на северозапад като след около 20 мин. пътеката свива вдясно и поема по билото. Хижа "Свобода" е разположена в седловината южно от връх "Свобода". От там се открива прекрасна гледка във всички посоки. Преди изгрев слънце, при хубаво време се вижда дори Бяло море.

Според легендата на върха е погребан Момчил войвода. При теренни обхождания на връх Момчил се установява старо тракийско светилище от 11-7в. пр.Хр., възможно е това да е споменатото от Херодот най-голямо светилище на Дионисий, а грамадните камъни на върха може да са използвани за астрономически наблюдения и предсказания още в праисторическата епоха.

Тук векове наред родопчани, българите-християни и българите-мюсюлмани лете са излизали на курбан. На връха е издигната плоча в памет на Момчил войвода.

  • Върхове
Баните - Забележителност Връх Свобода - Снимка 1 Баните - Забележителност Връх Свобода - Снимка 2 Баните - Забележителност Връх Свобода - Снимка 3