3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екомаршрут Есперанто

Price comment  Цена:
адрес:
Банкя
имейл:
телефон:

Екомаршрут „Есперанто” започва само на няколко километра югозападно от столицата София. Това го прави все по-популярен сред любителите на леките туристически преходи сред красивата природа. Началото е в квартал „Михайлово” на град Банкя. Екомаршрутът започва край последната автобусна спирка в квартала и следва левия бряг на Михайловска река, като след около 200 метра я пресича и поема продължава успоредно на нея.

Трасето е получило името си, защото по време на лекото си и полегато изкачване към най-високата част минава покрай чешмата на есперантистите. Билната заравненост е покрита с рядка букова гора, сред която се намира скалата, наречена Панорама заради хубавите гледки, които се откриват от нея при ясно време. Тя се намира в месността известна на населението на околните селища като Ябука. Оттук започва маркирана пътека към Бучийн проход.

Люлин е изключително интересна планина. Тя се различава рязко от разположената непосрествено на югозапад от нея Витоша. Намира се между Софийската и Пернишката котловина; най-високата й част представлява билна заравненост на около 1000-1100 метра надморска височина, над която куполообразно се издигат полегатите й върхове (най-висок Дупевица 1255 метра). Най-привлекателни за туризъм са северните склонове на планината, които са покрити с хубави букови и дъбови гори. Именно там се намират повечето маркирани пътеки, както и екомаршрут „Есперанто”. Макар и разположена в непосредствена близост до столицата, фауната на Люлин планина е изненадващо богата. Срещат се вълк, сърна, глиган, гризачи, различни видове птици.

Общата дължина на екомаршрут „Есперанто” е около 8-9 километра. С нормален дори бавен ход разстоянието се изминава за не повече от 2-3 часа. Трасето е подходящо за начинаещи планинари и за групи, включващи деца, защото преходите са изключително леки, а максималната денивелация между най-високата и най-ниската точка не надвишава 200 метра. Екомаршрутът позволява преходи дори и през студените зимни месеци, стига туристите да се съобразят с прогнозата за времето и да се предпазват от опасността за бури.

  • Маршрути
Банкя - Забележителност Екомаршрут Есперанто - Снимка 1 Банкя - Забележителност Екомаршрут Есперанто - Снимка 2 Банкя - Забележителност Екомаршрут Есперанто - Снимка 3 Банкя - Забележителност Екомаршрут Есперанто - Снимка 4