3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Клисурски манастир, Софийска епа...

Price comment  Цена:
адрес:
Банкя
имейл:
телефон:

Легенда свързва възникването на манастира „Св. Петка Параскева” с времето на управление на един от най-успешните български владетели – цар Иван Асен II. По негово време границите на българската държава отново излизат на три морета. Според легендата през 1238 година цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. При преминаването на литийното шествие през мястото на днешния манастир, то било осветено от нетленното тяло на светицата. Местното население в знак на почит към Света Петка построяват църква, на чието място по-късно възниква и манастирът. Причината да знаем твърде малко за основаването на светата обител са пожарът, който изпепелява архива и библиотека, и рухването на старата манастирска църква прпез 1954 година. След дълъг период на странстване при манастирската обител пристига руска схимонахиня Мария Магдалена. Тя години наред полага усилия, всеотдайност и труд, за да възстанови духовното огнище. Мария Магдалена остава в манастира завинаги, отивайки си от земния свят през 1978 година като схиигуменка.

В наши дни Клисурският манастир „Св. Петка Параскева” е действащ женски манастир. Сравнително отскоро са стенописите във вътрешността му – те са изписани с ярки и колоритни цветове. А в комбинация с библейските цитати и текстове, усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

Клисурският манастир се намира между село Клисура и град Банкя в близост до София. Той е разположен на върха на хълм в полите на Люлин планина. Това го прави търсена и популярна дестинация за софиянци. От поляната пред манастира се открива прекрасна гледка към Черни връх. За да стигнете до светата обител, използвайте пътя от центъра на Банкя. Оттам асфалтиран път води право до манастира. Не пречи да попитате и местното население, ако се съмнявате в правилната посока. Пред портите на манастира има обособено място за паркиране на автомобили. Тук, насред дивната природа на планината, можете да си направите пикник и да одухотворите ежедневието си. Дворът на Клисурския манастир е добре поддържан, има маси и столове на разположение на туристите. Светата обител работи целогодишно – вратите са отворени за вярващите от вторник до неделя от 8:00 до 18:00 часа.

  • Манастири

Работно време: 08:00 до 18:00

Банкя - Забележителност Клисурски манастир, Софийска епархия - Снимка 1 Банкя - Забележителност Клисурски манастир, Софийска епархия - Снимка 2 Банкя - Забележителност Клисурски манастир, Софийска епархия - Снимка 3 Банкя - Забележителност Клисурски манастир, Софийска епархия - Снимка 4