3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Банкя - Дивотински манас...

Price comment  Цена:
адрес:
Банкя
имейл:
телефон:

Маршрутът от град Банкя до Дивотинския манастир „Света Троица” е леснодостъпен, подходящ за начинаещи туристи и дори за малки деца. Той може да бъде изминат през всички годишни сезони, но най-популярна дестинация се явява през топлите месеци. В последните години екомаршрутът от град Банкя, през квартал „Михайлово” до светата обител се превърна в един от най-предпочитаните за еднодневен излет от жителите на столицата и околностите й.

Дивотинският манастир се намира на 5 километра югозападно от град Банкя, а от неговия квартал „Михайлово” отстои само на 2 километра. Това позволява разстоянието в двете посоки да бъде изминато за няколко часа, като междувременно туристите имат достатъчно време и за да се насладят на величествената красота на светата обител и околностите й. Преходът става по ясно различима, добре очертана и маркирана пътека. Липсват каквито и да било екстремни или опасни участъци.

Според историческите сведения Дивотинският манастир е построен през Х век (има версия и за 1046 година), по времето на цар Петър I. Той е разположен в живописните гънки на Люлин планина, само на два километра от пернишкото село Дивотино. През Средновековието е важен просветен и книжовен център. По време на османската власт манастирът е разрушен и разграбван неколкократно, но всеки път е възстановяван от местните жители.

През Българското Възраждане в Дивотинския манастир се помещава килийно училище, в което се обучават деца от района. Смята се, че по време на обиколките си из земите, населени с българи, тук е отсядал и Васил Левски. След Освобождението светата обител става известна като Царския манастир, защото Фердинанд Сакскобургготски го посещава често и му прави подаръци.

Днешния си вид Дивотинския манастир придобива в началото на ХХ век. В църквата му се съхранява икона на Света Богородица, която вярващите смятат за чудотворна. В момента манастирът е действащ, мъжки.

Туристите, поели по екомаршрута Банкя – квартал „Михайлово” – Дивотински манастир могат да се порадват и на великолепната природа на Люлин планина. Разположена непосредствено на северозапад от Витоша, тя рязко се различава от по-високата си посестрима. Люлин е много по-деликатна планина, с мек релеф и големи заравнености, отрупана с характерната за региона флора, което контрастира с суровите условия и изсечените форми на Витоша.

Съчетанието на красива природа и културно-историческо наследство правят екомаршрута от Банкя до Дивотинския манастир популярен сред жителите на София и околните населени места. Само на километри от жужащия кошер на столицата можете да се насладите на истинска тишина, спокойствие и душевна хармония.

  • Маршрути
  • Манастири
Банкя - Забележителност Маршрут Банкя - Дивотински манастир - Снимка 1 Банкя - Забележителност Маршрут Банкя - Дивотински манастир - Снимка 2 Банкя - Забележителност Маршрут Банкя - Дивотински манастир - Снимка 3 Банкя - Забележителност Маршрут Банкя - Дивотински манастир - Снимка 4