3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пътека на здравето Банкя

Price comment  Цена:
адрес:
Банкя
имейл:
телефон:

„Пътека на здравето” в град Банкя е отлично маркирана и очертана, трасето й е достъпно за всички туристи, както и за семейства с малки деца. Не е нужно да познавате маршрута или околността, за да предприемете пътуване по нея. Преходът е изключително лесен, без големи изкачвания или опасни места.

Изходният пункт е в град Банкя, а дестинацията се изминава за около 2 часа, като денивелацията между най-ниската и най-високата точка е около 50-60 метра. От центъра се тръгва към Военния санаториум. Първоначално „Пътека на здравето” следва десния бряг на Градоманска река, след което преминава през западната част на квартал „Градоман”.

Оттук маршрутът се насочва към язовира на квартал „Михайлово”, а после навлиза в местността Купен дол, откъдето се преминава през хубава борова гора. Тук трасето пресича бившата теренна пътека и, заобикаляйки местността Тенев баир, попадаме в старата част на Банкя, позната като Старо село.

После екопътеката достига до църквата „Св. св. Кирик и Юлита”. Тя е построена на мястото на едноименен манастир, разположен тук по време на Второто българско царство. Иконостасът на църквата е обявен за паметник на културата. Православната църква отбелязва паметта на двамата светци на 15 юли. Това е и причината на тази дата да са храмовият празник и празника на град Банкя.

Връщането до изходната точка може да стане или по гореописания маршрут, или по алтернативно трасе, което също е подобаващо маркирано и обозначено . По цялото протежение на прехода се преминава през живописни местности в Люлин планина.

Поради ниското си ниво на трудност, близостта си до столицата и проходимостта си през всички годишни сезони, „Пътека на здравето” е една от предпочитаните дестинации за туризъм в околностите на София. От нея се откриват хубави гледки към голямата „сестра” на Люлин Витоша и околностите на град Банкя.

Ако изберете маршрута, можете да се насладите на неподозирано богата флора и фауна, особено имайки предвид колко близо се намирате до градската среда. Най-подходящите сезони за преминаване по „Петъка на здравето” са късната пролет, лятото и ранната есен, но при добри метеорологични условия, той е достъпен целогодишно.

  • Маршрути
Банкя - Забележителност Пътека на здравето Банкя - Снимка 1 Банкя - Забележителност Пътека на здравето Банкя - Снимка 2 Банкя - Забележителност Пътека на здравето Банкя - Снимка 3