2 stars 2 stars

Музей
Велянова къща Банско

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Банско, 5, ул. Велян Огнев
имейл:
mk_bansko@mail.bg
телефон:
+35974988274

Веляновата къща в гр. Банско се намира недалеч от централния площад на града и църквата „Света Троица”. Самата къща е типичен представител на характерната за епохата укрепена къща. Сградата е на два етажа. Първият е приютил в себе си скривалище, съставено от две свързани помежду си помещения. На втория етаж се намира жилищната част, която е съставена от пет стаи и чардак. Цялата сграда е направена само от дърво и камък.

Най-интересното и значимото във Веляновата къща е вътрешната й украса, дело на самия майстор Велян. Велян Огнев пристигнал в град Банско, за да работи по украсата на храма „Св. Троица” и местните хора в знак на благодарност му подарили тази къща. Майсторът я изографисал отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Най-красиви са стенописите в Синята стая. Тук могат да се видят пейзажи от Венеция и Истанбул. Чардакът е украсен с прекрасна дърворезба, а друга дърворезба в една от стаите изобразява геометрични и растителни мотиви. В приземната част се намира и малък дюкян за сувенири. Музеят във Веляновата къща е открит през 1977 година, а стенописите и украсата й са обявени за паметник на културата с национално значение.

Музеят работи всеки ден без събота и неделя с работно време : 9.00 - 13.00 и 14.00 - 17.30 ч. Цената на билета е 3 лева, а за беседа се доплаща още 2 лева. Безплатен ден е понеделник.

Банско - Забележителност Велянова къща Банско - Снимка 1 Банско - Забележителност Велянова къща Банско - Снимка 2 Банско - Забележителност Велянова къща Банско - Снимка 3 Банско - Забележителност Велянова къща Банско - Снимка 4