3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Безбог - връх Полежан

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
pirin_np@gmail.bg
телефон:
0035974988204

До хижа „Безбог”, изходния пункт на туристическия маршрут, можете да стигнете по два начина. Лесен и труден. Първият се заключава в това да изминете разстоянието от град Добринище до хижа „Гоце Делчев” с автомобил (11 километра), след което да хванете седалковия лифт до хижа „Безбог”, което ще ви отнеме още около половин час. Разбира се, подобен вариант ще ви отнеме част от очарованието на прехода, но пък би ви спестил сили за последната част от маршрута. Особено, ако сте начинаещ турист.

Вторият начин за достигане до изходната точка на маршрута е по-труден, но определено е свързан с повече емоции и преживявания. От Добринище до хижа „Гоце Делчев” води отлично поддържана туристическа пътека, която се изминава за около два часа и половина. Преходът е сравнително труден, но определено е постижим за всеки турист в нормално физическо състояние.

Хижа „Гоце Делчев” се намира в местността Логовото, на 1458 метра надморска височина. От нея до хижа „Безбог” се стига за около два или три часа, по добре маркирана и обозначена пътека. Преходът от хижата до връх Полежан (2851 м) е сравнително лек, без особено сериозни денивелации. Особено за критериите на Пирин планина.

След като тръгнете от изходната точка (хижа „Безбог”) първата ви дестинация по маршрута е едноименният връх (2645 м). Най-безопасният начин да го изкачите през всички сезони е да поемете на запад от хижата, като по този начин ще излезете в подножието на страничен рид, разположен северно от върха. Правилният път е по неговото било, в южна посока. До връх Безбог ще се достигнете за около час и половина, като времето зависи много от физическата ви подготовка и метеорологичните условия.

От Безбог се продължава на юг, по билото, което вече е по-ясно очертано и доста полегато. Скоро се стига до междинен връх, след който вододелният ръб завива на запад. Когато последвате извивката му, от дясната си страна, долу в ниското, ще видите Полежанския циркус. Отляво пък ще ви остане Поповоезерският циркус. Така или иначе, ако не се отклонявате от билото, то ще ви заведе направо до връх Полежан.

Няма сериозни изкачвания, преходът до върха би трябвало да ви отнеме не повече от два часа. На югозапад от Полежан е разположен Малък Полежан (2822 м). Разстоянието между двата върха е не повече от 200 метра.

Не предприемайте този преход през зимата и ранната пролет. Има завишена лавинна опасност!

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Банско - Забележителност Маршрут Хижа Безбог - връх Полежан - Снимка 1 Банско - Забележителност Маршрут Хижа Безбог - връх Полежан - Снимка 2 Банско - Забележителност Маршрут Хижа Безбог - връх Полежан - Снимка 3 Банско - Забележителност Маршрут Хижа Безбог - връх Полежан - Снимка 4