2 stars 2 stars

Музей
Постоянна иконна изложба Банска ...

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Банско, 3, ул. Яне Сандански
имейл:
mk_bansko@mail.bg
телефон:
+35974988273

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните туристически обекти в Банско. Намира се в старата част на града, близо до черквата "Св. Троица" и паметника на Паисий Хилендарски. Постоянната експозиция Банска художествена школа е уредена в най-старата къща в Банско, която е построена през 1749 г. В миналото сградата е служела като женски метох първо към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. Едноетажната постройка е запазена в автентичния й вид. Сградата е обявена за паметник на културата.

В 6 помещения, оформени като изложбени зали, днес се проследява развитието на Банската иконописна и стенописна школа. Неин основател е майсторът Тома Вишанов –Молера, като след него още 3 поколения от Молеровия род следват традициите в иконописта - Димитър, Симеон и Георги Молерови. Към тази школа се причислява и прочутият дебърски майстор Велян Огнев.

Тук могат да се видят оригинални икони и фотокопия на оригинални стенописи, някои от които и от Рилския манастир. Работи всеки ден без събота и неделя с работно време 9.00-13.00 и 14.00-17.30ч. Печатът се намира в музея, посветен на Вапцаров.

Работно време: 09:00 до 17:30

Банско - Забележителност Постоянна иконна изложба Банска художествена школа - Снимка 1 Банско - Забележителност Постоянна иконна изложба Банска художествена школа - Снимка 2