5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Ски на Шилигарника над Банско

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
infocenter@bansko.bg
телефон:
+35974988580

Шилигарника се намира на 9 км. от популярния курорт Банско, с който го свързва добре поддържан асфалтов път. Разположен в подножието на връх Тодорка, това е и най-големия ски курорт в Пирин. Разполага със триместен седалков лифт с капацитет от около 800 души на час. До началната станция на влека се е обособило малко курортно селище с ресторанти, чайни, заведения за бързо хранене и барове. Лифтът завършва на височина 2470 м.нв. под връх Тодорка в местността Ечмища. От тук започва и най-високата ски писта в България - Платото. Тук условия за зимни спортове и ски има от декември до средата на април. Общата дължина на ски пистите е 14 км.

Около курорта се намират съответно град Банско, хижите Бъндерица и Вихрен. Шилигарника е и начален пункт за много пешеходни маршрути и преходи.

Хижа Вихрен разполага със сезонен ресторант, туристическа кухня, столова и бюфет. В околностите е забранено къмпингирането. Има подходящо устроен паркинг.

Хижа Бъндерица разполага с нова сграда. Отоплението е централно. На първия етаж се намират ресторант и барче. На разположение на туристите има телевизор и забавни игри. В района има малък ски влек. За летните месеци е много подходящ къмпинг Бъндерица. Теренът представлява две затревени тераси с капацитет около 60 палатки. Не е електрифициран, водоснабден е с вода за битови нужди, със санитарни възли. Бани няма. Ползват се ресторантът и бюфетът към х. Бъндерица.

Близо до ски пистите на местност Шилигарника се намира хотел Шилигарника, който разполага с много удобства и работи целогодишно.

Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 1 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 2 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 3 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 4 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 5 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 6 Банско - Забележителност Ски на Шилигарника над Банско - Снимка 7