3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Ски писта Бъндерица

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
телефон:
0035974988611

Ски писта Бъндерица е част от популярния български ски-комплекс Банско. Пистата започва от 2560 м надморска височина и предоставя много възможности за продължение. Любителите на снежните спортове имат избор между Тодорка (писта 6), Балканиада (писта 4) и Томба (писта 9). Всяка една от тях предлага различна трудност на спускането и преживяването.

Писта Бъндерица е подходяща, както за не много напреднали, които искат да усъвършенстват стила си, така и за тези, които не се нуждаят от повече уроци. Определена е като „средно трудна”. Има още няколко писти, които са със същата трудност – това са пистите „Балканиада”,”Тодорка”, „Стара писта”, „Юлен”, „Плато 2”, „Стражите”, „Чалин валог 1” и „Чалин валог 2”.

В качествата на ски-писта Бъндерица няма нужда да ви убеждаваме дълго. Само ще споменем, че през 2011 година именно на тази писта се проведе Световната купа по ски за мъже. Пистата бе стриктно оценена от делегата на Международната федерация по ски Бернар Геро като отговаряща на изискванията за провеждането на състезание на такова високо ниво. Част от проверката бе проследяване на това колко твърда е основата на пистата и дали ще издържи до състезанията.

В близост до пистата се намира хижа „Бъндерица”. Тя е разположена на левия бряг на едноименната река. Хижата е нова и масивна триетажна сграда с капацитет 95 места с външни и вътрешни санитарни възли и умивални. Електрифицирана е , отоплението е централно. Старата хижа е масивна двуетажна сграда с капацитет 73 места с външни санитарни възли и умивални. Електрифицирана и водоснабдена, има туристическа кухня и столова. В района се ползват и бунгала с капацитет 30 легла. Санитарните възли и умивални са външни. Електрифицирани са , отоплението е с електрически печки. За удобство на гостуващите има и паркинг.

Ако имате удоволствието да покарате ски в района, отделете време и на други забележителности. Ще споменем само част от тях. Съвсем наблизо се намират Байкушевата мура, пещерата Хана, гигантите в Пирин планина – връх Вихрен и връх Кутело, и много др.

Тъй като ски-курортът Банско е сред най-популярните у нас, пригответе си значителна сума за разноски – лифтове, дневни карти, нощувки и храна. Качеството, както и фактът, че тук идват туристи от цял свят, предполага по-високи цени на услугите. През сезон 2012-2013 дневната лифт карта в курорта Банско бе с цена 58 лева за възрастни, 53 лева - за студенти, 49 лева - за ученици, и 38 лева - за деца. За полудневна карта /след 12.30 часа/ цените бяха съответно 45, 43, 41 и 32 лева. Пътуването с кабинката от града до ски зоната и обратно струваше 28 лева за възрастни, а за студенти, ученици и деца бе съответно 25, 24 и 18 лева.

  • Ски писта
Банско - Забележителност Ски писта Бъндерица - Снимка 1 Банско - Забележителност Ски писта Бъндерица - Снимка 2